Rast prihoda od igara na sreću

Ministarstvo finansija: Nema prekoračenja nadležnosti u oblasti igara na sreću

  • Извор: АТВ
  • 07.04.2022. 16:54

Ministarstvo finansija Republike Srpske nastoji da unaprijedi oblast igara na sreću od kojih je ukupan prihod u prošloj godini bio 70 miliona KM, te ističe da nema nikakvog prekoračenja nadležnosti o kojima pišu određeni mediji.

Ukupan prihod od igara na sreću u prošloj godini je bio 70 miliona KM, dok je 2018. godini iznosio 28 miliona KM, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naglasili da je donošenjem Zakona o igrama na sreću i podzakonskih akata realizovan osnovni cilj stvaranja povoljne klime za povećanje discipline u oblasti igara na sreću, koje je kao krajnji rezultat imalo rast prihoda u budžetu Republike Srpske veći od 100 odsto od perioda prije izmjena.

U periodu od usvajanja Zakona o igrama na sreću, ističu, usvojeno je 25 podzakonskih akata, koji uređuju oblast igara na sreću, a pomenutim izmjenama smanjio se nivo sive ekonomije u ovoj oblasti, što je naišlo na otpor zbog čega su podnošene inicijative kojima bi Zakon i prateći akti bili osporeni.

Priređivači igara na sreću su pred Ustavnim sudom Republike Srpske 15 puta pokrenuli inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, pri čemu je Ustavni sud utvrdio da je samo nekoliko članova u podzakonskim aktima imalo nepravilnosti koje je Ministarstvo finansija nakon dobijanja odluke Ustavnog suda, otklonilo.

Ministarstvo finansija Republike Srpske nastoji da unaprijedi oblasti igara na sreću i zbog toga je veoma značajno da svi propisi iz ove oblasti budu što kvalitetniji i precizniji.

Imajući u vidu da su ispunjene sve pretpostavke za uvođenje "onlajn" nadzora, Ministarstvo finansija Republike Srpske usmjeriće svoje aktivnosti na ovu oblast, čime će dalje unaprijediti oblast igara na sreću.

"Nema nikakvog prekoračenja nadležnosti o kojima pišu određeni mediji finansirani od strane priređivača koji žele da se stanje vrati na prethodni Zakon o igrama na sreću u Republici Srpskoj", dodaje se u saopštenju.