Позитивна макроекономска кретања

Министарство финансија: Република Српска више дугова отплатила него што се задужила

  • Извор: СРНА
  • 19.03.2024. 17:45

Влада Републике Српске одговорно управља јавним финансијама о чему свједоче позитивна макроекономска кретања, индикатори и стручне анализе, укључујући оцјене међународно признатих стручњака за кредитни рејтинг, истакли су из Министарства финансија Републике Српске.

"Јавни дуг Републике Српске према посљедњим званичним подацима је 33,9 одсто у односу на бруто домаћи производ (БДП), док је лимит 55 одсто у односу на БДП. Укупан дуг је 39,5 одсто БДП-а, а горња граница је 60 одсто БДП-а“, речено је Срни у Министарству финансија поводом, како су навели, нетачних информација о стању финансија Српске.

Из Министарства су навели да је Република Српска од почетка године до данас више дуга отплатила него што се задужила.

Од почетка године примици од задужења износе 130 милиона, а у исто вријеме је отплаћено 226,5 милиона КМ дуга, нагласили су из Министарства.

"Из ових података произлази да је дуг Републике Српске далеко испод законске границе, а све одлуке о задуживању су планске и доносе се у складу са актима које је усвојила Народна скупштина Републике Српске“, навели су из Министарства.

Предсједник Народног фронта Јелена Тривић рекла је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци да је ликвидност буџета угрожена и да "сви параметри показују да би могло доћи до извјесних кашњења у исплатама буџетским корисницима".

Какав је кредитни рејтинг Републике Српске

Какав је кредитни рејтинг Републике Српске

Агенција за оцјену кредитног рејтинга "Мудис" извршила је анализу финансијског стања Српске, те потврдила кредитни рејтинг "Б три" са стабилним изгледима, што указује да је Република задржала повољне индикаторе економске стабилности.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска