Министарство финансије

Какав је кредитни рејтинг Републике Српске

  • Извор: АТВ
  • 19.03.2024. 13:53

Република Српска има кредитни рејтинг "Б3 са стабилним изгледима“, што указује да је Српска задржала повољне индикаторе економске стабилности, наведено је у саопштењу Министарства финансија.

Ови подаци долазе из анализе агенције за оцјену кредитног рејтинга "Моodу’s Investors Service“

У анализи економске и институционалне снаге, као и оцијене јавних финансија, похваљују се институционалне активности које су довеле до раста пореских прихода који је омогућио да се та средства усмјере за подршку младих, пензионера, те широку категорију друштвено осјетљивих породица, укључујући и одређену категорију незапослених родитеља. Додаје се да се очекује даљи раст прихода и додатно смањење нивоа задуживања који ће за разултате имати додатну стабилност буџета.

"Стабилни изгледи огледају се у чињеници да подаци о дугу и финансијама Републике Српске настављају да се побољшавају“, наводи се у оцијени Мудиса и констатује да ће бруто домаћи производ од 2024. године наставити да расте по стопи од три одсто, подстакнут растом потрошње и извоза у земље Европске уније за које се оцијењује да ће имати већу потражњу.

Као основну препреку напретку у политикама и реформама агенција наводи осјетљиво политичко окружење. Међутим, оцијењено је да би замајац за реформе и снажнији допринос економској стабилности, управљању јавним финансијама и људским правима могло представљати отварање преговора за приступање Европској унији, саопштено је из Министарства финансија Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.