Ministarstvo finansije

Kakav je kreditni rejting Republike Srpske

  • Izvor: ATV
  • 19.03.2024. 13:53

Republika Srpska ima kreditni rejting "B3 sa stabilnim izgledima“, što ukazuje da je Srpska zadržala povoljne indikatore ekonomske stabilnosti, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Ovi podaci dolaze iz analize agencije za ocjenu kreditnog rejtinga "Moodu’s Investors Service“

U analizi ekonomske i institucionalne snage, kao i ocijene javnih finansija, pohvaljuju se institucionalne aktivnosti koje su dovele do rasta poreskih prihoda koji je omogućio da se ta sredstva usmjere za podršku mladih, penzionera, te široku kategoriju društveno osjetljivih porodica, uključujući i određenu kategoriju nezaposlenih roditelja. Dodaje se da se očekuje dalji rast prihoda i dodatno smanjenje nivoa zaduživanja koji će za razultate imati dodatnu stabilnost budžeta.

"Stabilni izgledi ogledaju se u činjenici da podaci o dugu i finansijama Republike Srpske nastavljaju da se poboljšavaju“, navodi se u ocijeni Mudisa i konstatuje da će bruto domaći proizvod od 2024. godine nastaviti da raste po stopi od tri odsto, podstaknut rastom potrošnje i izvoza u zemlje Еvropske unije za koje se ocijenjuje da će imati veću potražnju.

Kao osnovnu prepreku napretku u politikama i reformama agencija navodi osjetljivo političko okruženje. Međutim, ocijenjeno je da bi zamajac za reforme i snažniji doprinos ekonomskoj stabilnosti, upravljanju javnim finansijama i ljudskim pravima moglo predstavljati otvaranje pregovora za pristupanje Еvropskoj uniji, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?