Vitez

Mislili da je lud: Farmer iz BiH kravama kupio dušeke, pare sad teku kao mlijeko

  • Извор: Агенције
  • 14.07.2023. 15:21

Neobična farma krava smještena kod Viteza u BiH privukla je pažnju - ne zbog posla koji je uobičajen za sve slične farme, već zbog načina na koji vlasnik Rafael Džoja njeguje svoje krave.

"Nomen est omen", odnosno ime je znak, govorili su stari Latini, a izgleda da to važi i u slučaju Rafaela Džoja iz Viteza u BiH čije su ideje više nego renesansne.

On je stado muzara uselio u potpuno novu, kompjuterizovanu i automatizovanu halu čiji je upravnik a u kojoj krave žive kao kraljice.

Zbog načina na koji njeguje svoje mezimice neki su mislili da je Rafael lud.

Svakoj je gazda farme kupio po dušek od 100 evra kako bi mogle da uživaju i na miru preživaju jer krave navodno najviše daju mlijeka kad se odmaraju.

U novoj hali nikad im nije vrućina, a to je bio jedan od razloga zašto su tu preseljene preko ljeta, jer veterinar Rafael kaže da je taj toplotni stres najgori za njih.


Penzioner iz BiH razvio posao: U džep stavi oko 10.000 KM

Penzioner iz BiH razvio posao: U džep stavi oko 10.000 KM

One visoke temperature teško podnose za razliku od niskih, kada im ni minus 15 ništa ne smeta.

Za razliku od starinskih domaćina koji im polažu ujutru i uveče a preko dana ih vode na ispašu, ove krave-kraljice jela imaju na pretek preko cijelog dana...

Farma se prostire na oko 25 hektara i ima 84 muzne krave.

Izmuzište je među najsavremenijima u tom dijelu BiH, a 80 krava pomuzu dva čovjeka za nešto više od 60 minuta, zabilježila je kamera Srećka Stipovića.

Oprema je skupo koštala, ali se isplatilo, jer pare teku kao mlijeko.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: