Одлука ЕУ

Могућа снижења: Ова три производа ускоро нећете моћи купити

  • Извор: Нова.рс
  • 02.10.2023. 19:05

Европска комисија је недавно усвојила мјере којима се, ради заштите животне средине, ограничава употреба микропластике која се додаје одређеним козметичким производима, у складу са хемијским законодавством ЕУ Рич.

Међу производима су спрејеви у боји који се користе у различитој козметици, шљокице и сјајеви.

Додатна мјера је и повлачење растреситих шљокица и микроперлица које се такође користе у козметици. Забрана продаје ступа на снагу средином октобра 2023. године.

Нова правила спријечиће испуштање око пола милиона тона микропластике у животну средину.

Такође ће бити забрањени производи направљени од микропластике који су у свакодневној употреби.


Научници веома забринути због новог открића

Научници веома забринути због новог открића

Тако ће шљокице и различити спрејеви који се користе у козметици бити повучени са тржишта и отићи у историју. Због тога се припрема снижење ових производа на тржишту.

Комисија која је посвећена борби против загађења микропластиком, како је наведено у Европском зеленом договору и новом акционом плану кружне економије која тежи ка нултом загађењу.

У Акционом плану за нулто загађење, Европска комисија је поставила циљ да загађење микропластиком смањи за 30 одсто до 2030. године.

Тим ради на смањењу загађења микропластиком из различитих извора: пластичног отпада и смећа, случајних и ненамјерних испуштања у природу, као што су  (пластични пелет, гуме и ослобађање микропластике из одјеће), као и намјерна употреба у производима, преноси "Нова".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!