Лоше вијести

Могући проблеми ако имате кредит или минус у банци

  • Извор: Кликс
  • 07.10.2023. 16:43

Недавно је Европска централна банка (ЕЦБ) подигла три кључне каматне стопе за 0,25 одсто, што је највиши ниво у историји, а бојазност и забринутост грађана да ће се то одразити и на БиХ је свакако оправдана.

Нажалост, до ове одлуке је дошло након што су европски званичници смањили прогнозе раста економије у еврозони и истакли да би инфлација предуго могла остати превисока. Нажалост то утиче и на наше тржиште.

Проблем долази уколико се користи могућност прекорачења (минус), а знамо да доста особа користи ове погодности, јер промјене кључне каматне стопе могу утицати на каматну стопу прекорачења и ту долази до финансијских потешкоћа, док повећање такође нажалост негативно утиче и на кредите јер то значи и повећање промјењиве каматне стопе.

Парадигма у свему овоме је да би за штедише повећање каматне стопе заправо могла бити добра вијест јер означава крај негативних камата у зависности од тога колико новца држите на банци, али већински гледано, много је више грађана који су кредитно задужени и који користе могућности прекорачења.

Професор и финансијски стручњак Санел Халилбеговић који је поручио да ће Европска централна банка наставити повећавати каматне стопе.


Нуде плату скоро 10.000 КМ, има свега неколико услова

Нуде плату скоро 10.000 КМ, има свега неколико услова

"Из једног угла гледано ЕЦБ слијепо слиједи покрете Америчког ФЕД-а који се игра топло/хладно са инвеститорима (нимало лијепа игра која креира масу волатилности на тржишту коју инвеститори презиру). Амерички ФЕД, њихов еквивалент централне банке, је половином године подигао базне камате и инсинуирао да ће престати са дизањем камата до краја године, међутим, како се приближава сљедећи ФЕД-ов састанак, све је више 'димних сигнала' из 'ФЕД табора' да би камата опет могла да порасте и то за бар 25 базних поена", поручио је Халилбеговић за "Кликс".

Додаје да ако се то догоди, онда са 100 посто сигурношћу можемо рећи да ће исто или јаче реаговати и ЕЦБ.

"Међутим ЕЦБ поред ових брзих, али болних мјера, подизања базних каматних стопа, такође ради на оном мање видљивом и мање брзом плану, а то је смањење буџетске потрошње. То је управо оно што од БИХ ММФ захтијева, али сви врло добро знамо колико је наша влада "вољна" да успостави такве мјере јер то би била контра непотизму или простим језиком речено 'ухљебљењу'", истакао је.

Навео је да је несумњиво да ће у ЕУ (па тзв "спилловер" ефектом и код нас) камате расти.

"Што се БиХ тиче, маса је проблема који не доприносе нечему што се у економији зове велоцитет тј. брзина протока новца. Банке у БиХ су ултра-хипер ликвидне и буквално не знају шта ће са парама, а са друге стране немају никакав подстицај да тај новац пласирају у рецимо пројекте типа подршка стартапима, малим бизнисима и слично, што би дало јачи окретни моменат економском замајцу који је у БиХ у тешкој летаргији", казао је.


Нуди плату скоро 2.000 КМ, а радника нема ни за лијека

Нуди плату скоро 2.000 КМ, а радника нема ни за лијека

Наглашава да је све на крају до власти и да се заиста може рећи да у овом случају "од главе риба смрди".

"Без потпуне промјене парадигме наше власти, неће се ништа промијенити. Потребна је потпуна и тотална лоботомија система, промјена менталитета и уопште правца размишљања који мора бити проактивнији, а уједно и окретнији, тј. агилнији у свом дјеловању. Нажалост ми се понашамо, а уједно имамо и административни апаратус који на то личи, као држава која има 500 милиона становника, те не само да нисмо проактивни, него чак нисмо ни реактивни. У принципу власт пушта вријеме да тече и не обазире се пуно на основни проблем који мори просјечног Босанца и Херцеговца, а то је квалитет и стандард живота који ће несумњиво наставити да опада... али до кад?", закључио је.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)