Не може наћи радника

Нуди плату скоро 2.000 КМ, а радника нема ни за лијека

  • Извор: Мондо.рс
  • 23.09.2023. 13:59

Власник једне пекаре у Степојевцу код Лазаревца, Драган Пајић, нуди плату од 1.000 евра (скоро 2.000 КМ), али радника "нема ни за лијека".

Пре 18 дана је објавио оглас на вратима локала као и на свом Фејсбук налогу гдје је навео конкретне услове рада, а понудио је плату од 1.000 евра.

Двије и по недјеље касније, од радника ни трага ни гласа па је прије четири дана морао да понови оглас са још прецизнијим условима рада. То су "дневна смјена, 8 сати рада, пријава, може дневница, плата 120.000 динара".

"Мајко мила, да ми је неко рекао да ћу чекати радника као озебао сунце, не бих му вјеровао. Како људи нису мотивисани платом од 120.000 динара, није ми стварно јасно. Па дневне смјене, осам сати днвено, пријава… Гдје имаш такве коректне услове? Па пекари раде и по цијелу ноћ и по цијели дан, ја стварно поштујем онако како напишем, али нема никог да се јави", каже Драган.


Патријарх Порфирије стигао у Житомислић: За сваког човјека велики благослов када долази у Херцеговину

Патријарх Порфирије стигао у Житомислић: За сваког човјека велики благослов када долази у Херцеговину

Открива да има људи који се јављају на оглас, али су према његовим ријечима неозбиљни. Наводи да нису за овај посао.

"Јављају се врло неозбиљни људи који, прије свега, ни не познају посао. Они мисле да знају да раде, али, нажалост, далеко су од тога. У овом послу треба признати колико можеш и колико знаш. Јер тај који призна, тај је одличан мајстор. Значи, он зна своја достигнућа. Нажалост, мени се јављају неозбиљни, који мало-мало па промијене пекару, а не дај Боже ако направе неку штету. Ми тражимо људе од повјерења, значи изграђене људе који су годинама у пекарству, који су усавршили овај занат и знају га као мали прст. Оне који су доказани у свом послу и ми такве људе и имамо. Чувамо их као суво злато јер онај који вриједи је и плаћен сувим златом, али буквално. Оно што има, што је доказано и што вриједи, чува се, малтене, животом. Зато му и дајемо такву плату", истиче Драган, преноси "Мондо".

Драган је потом истакао услове рада у ноћним смjенама које су нормалне за овај посао. Открио је и висину дневнице у таквим случајевима.

"Мајстори раде од пет увече, па до два, пола три у ноћ. Немају чак ни тај ноћни рад скроз, заправо имају људи који раде на сомунима, они остају и по дванаест сати, буду и више плаћени. Дневнице иду и до 5.000, 6.000 динара, све зависи. Слободни дани су нам, на примјер, проблематични. Од прољећа имамо проблем са слободним данима, али некако успијевамо да повучемо некога са стране, да му платимо да дође и одради посао дан, два. Радимо доста, буде ту и пара доста, окреће се, наравно, радимо свашта нешто, трудимо се максимално и да будемо вредни и добри и да плаћамо на вријеме", рекао је Драган.


Упецао чудну пастрмку, изненадила га боја меса

Упецао чудну пастрмку, изненадила га боја меса

Ипак, он је у огласу написао да радник неће радити ноћне смјене. Упоредио је то са Београдом.

"Заиста се трудим да будем добар послодавац и добар човјек, прије свега. Јер, није све у парама. Јесте новац покретач свега, али је битно да душа остане чиста. У Београду је лакше наћи пекара јер се ти људи стално врте по граду, раде по више послова. То су људи који су у пекарству и могу да раде шта год хоћете јер имају знање. Код мене ради момак из Врања. Ето, он је дошао чак с југа, а зашто? Зато што је тамо плата пекара 50.000 динара, а овдје је основица 1.000 евра. Задовољан сам њиме, код мене је већ годину и по дана. Има бесплатан смјештај, не плаћа струју и воду. То га ништа не кошта. А прима плату", подвукао је он.

У свој породични бизнис је почео да укључује сина и кћерку.

Према његовим ријечима, посла има, али изгледа нема заинтересованих мајстора.

"Искрено да вам кажем, сада, у овом тренутку и у овом времену не видим неку дјелатност у Србији која није исплатива. Керамичар, молер, аутомеханичар, возач, сви су тражени и све фирме у тим областима су ангажоване. Добро су плаћени, имају пуне руке посла. То је важно. Међутим, нема мотивације. Млади више нису мотивисани новце, ништа их не привлачи, па чак ни ова цифра од 120.000 динара. Штета. У сваком случају, видјећемо докле ћемо издржати овим темпом. Надамо се да ћемо што пре пронаћи мајстора", закључује Драган.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)