Banjaluka

MOST i Heksagon realizuju panel diskusiju pod nazivom "Modern Road Construction"

  • Извор: АТВ
  • 05.06.2023. 20:26

Udruženje građevinskih inženjera MOST i Udruženje građana Heksagon u periodu od petog do šestog juna ove godine realizovaće panel diskusiju s praktičnom primjenom pod nazivom "Modern Road Construction".

Na samom panelu biće obrađeno sedam tema od kojih svaka ima za cilj prezentovanje materijala koji se koriste za modernije i bolje putne konstrukcije.

- Zadnjih godina, nismo imali priliku da imamo jednu takvu konferenciju u našem gradu. Okupili smo sedam svjetskih kompanija u proizvodnji dodataka asfaltnih mješavina i samih dodatak na ojačanju kolovoznih konstrukcija. Ovo je jedinstven događaj u regionu jer pruža, pored prvog dana same prezentacije proizvoda, drugi dan, gdje će se svi ti materijali ugraditi na samoj dionici tog puta koji je bio u jako lošoj situaciji. Prije nekoliko dana počele su aktivnosti na projektu, a sve je spremno za ugradnju proizvoda. Na kraju, kada ugradnja završi, akreditovana laboratorija će uzeti uzorke sa svake dionice te će se uraditi ispitivanje po svim evropskim standardima i normama. Nakon toga, objedinićemo izvještaj gdje će svi učesnici konferencije da vide koja poboljšanja nude takve kolovozne konstrukcije, sa dodacima koje ove firme proizvode. Mnogo nam znači podrška institucija. "Putevi" su izašli u susret kao i Ministarstvo - kaže Dorđe Đukić Udruženje građevinskih inženjera MOST.

Predavači će biti predstavnici vodećih svjetskih firmi iz oblasti niskogradnje. Između ostalih, kompanije iz kojih dolaze predavači su: Saint Gobain, STM, Forta Fi, CTS, Naue, HSH Chemie Itermica SpA, STM i ALtekma Group.

- Ljudi obične misle da je asfalt kamen i beton, ali u suštini, to je mnogo kompleksniji sistem koji zahtjeva jedan naučan pristup u svakom pogledu. Iskoristio bih priliku da se zahvalim organizatorima koji su omogućili da prezentujemo pojedine tehnologije u procesu izgradnje i održavanja kolovoznih konstrukcija. Konkretno, u mom slučaju, radi se o jednoj italijanskoj firmi koju mi zastupamo kao trgovačka kuća, ja sam projekt menadžer u toj firmi. Firma je potpuno orijentisana u ekološkom smislu, pristupu novih tehnologija za izgradnju i održavanje putnih dionica koje su potpuno u skladu sa održivim razvojem, uštedi resurse itd...", kaže Zoran Krušić, projekt-menadžer firme HSH Chemie.

- Kompanija iz koje ja dolazim, nudi proizvode iz prirodnih materijala. Ono što mi konkretno radimo, to su armaturne mreže za asfalt koje služe za armiranje kolovozne konstrukcije. Korišćenjem tih proizvoda, dobijamo duži životni vijek asfaltnog sloja - izjavio je Aleksandar Glišić, iz firme Saint Gobain.

Cilj ovog događaja je razmjena isksustava o modernim materijalima i tehnologijama koji se koriste u niskogradnji i služe da poboljšaju kvalitet, bezbjednost i trajanje asfaltnih konstrukcija uz vođenje brige o ekološkim karakteristikama.

Na samom događaju biće prisutno preko 100 učesnika iz Republike Srpske, FBiH i zemalja regiona. Učesnici mahom dolaze iz projektantskih i izvođačkih kompanija, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, institucija Republike Srpske, FBiH i drugi.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)