Ново поскупљење

На појединим пумпама у Српској гориво премашило 3 КМ

  • Извор: Независне
  • 19.09.2023. 20:13

Дизел који већ дуже вријеме сипам у свој ауто поскупио је са 2,97 на 3,03. Вјерујте, више и не памтим колико пута му је у посљедње вријеме скочила цијена.

То је за "Независне новине" испричао огорчени Бањалучанин, који каже да је на овај начин премашена психолошка граница од три марке, те се пита шта је разлог и да ли константним поскупљењима ико намјерава стати у крај.

"Ових дана читам да је Министарство трговине разговарало са трговцима о појефтињењу појединих производа. И шта ће бити постигнуто ако цијене горива наставе дивљати? Ништа. Сви знају да, како гориво поскупи, тако се то преслика и на остале производе. Ради ли Влада Српске, односно ресорно министарство ишта по питању горива?", пита овај Бањалучанин.


Огласио се Мирза Хатић након рањавања: Имам амнезију

Огласио се Мирза Хатић након рањавања: Имам амнезију

Питали смо то и ми Министарство трговине и туризма Републике Српске, одакле су нам рекли да ће будуће кретање цијена нафтних деривата у Републици Српској зависити од кретања цијене нафте на свјетској берзи.

"Праћењем кретања цијена нафте и нафтних деривата на бензинским пумпним станицама у Републици Српској видљиво је да су цијене течних нафтних горива расле у протеклом периоду. Раст цијена горива забиљежен је усљед тренутних кретања цијена нафте на свјетском тржишту, што се одразило и на тржиште Републике Српске и региона", речено је за "Независне новине" из ресорног министарства.

Додали су и да, у оквиру својих надлежности, редовно прате кретања на тржишту и евентуалне поремећаје, те у складу с тим предлажу и доносе мјере у циљу заштите стандарда становништва. Нису, међутим, навели да ли сада нешто планирају урадити.

С друге стране, из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске наводе да се тренутне цијене дизела на бензинским пумпама у Републици Српској крећу до 2,92 КМ, а бензина до 2,94КМ.


"Солнцепек" ликвидирао диверзанте који су покушали прећи Дњепар

"На појединим пумпама имате цијене веће од три КМ, али ту је у питању адитивирани дизел", рекао је за "Независне новине" Ђорђе Савић, предсједавајући Групације.

Ако нам је за утјеху, бар у наредним данима не би требало доћи до раста цијена горива на начин да оне оду изнад три марке (не рачунајући адитивирани дизел који је већ премашио ту цифру на појединим пумпама).

"Према тренутним показатељима, дошло је до стабилизације тржишта, тако да са сигурношћу можемо рећи да у наредних седам дана цијене горива неће ићи преко три КМ", нагласио је Савић.

Подсјетимо, за промет на велико нафтним дериватима прописана је максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру, а максимална малопродајна маржа у апсолутном износу је 0,25 КМ по литру.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: