УИО БиХ

На помолу ново поскупљење кафе

  • Извор: Аваз
  • 04.11.2023. 08:12

Велики дио грађана БиХ скоро да не може замислити јутро, подне и предвече без барем једне шољице магичног црног напитка – кафе. 

То је једно од најпопуларнијих безалкохолних пића у свијету, а уједно је друга роба по извозу, након нафте.

Али, како се чини, мораћемо одвајати више новца за овај ужитак јер, према анализи Одјељења за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, цијене овог напитка ће расти у наредном периоду.

Само од 2021. године до данас цијена килограма кафе на тржишту БиХ повећана је за око 30 одсто.

У наведеној анализи наводи се да ће до додатног раста цијена на свјетском, па и бх. тржишту доћи због поремећаја на свјетском тржишту и виших цијена сировина.

"Огромне залихе зрна кафе у Бразилу и Вијетнаму, као највећим произвођачима, смањују се те би се до краја године могле преполовити у односу на претходну годину, што ће још више утицати на растуће глобалне цијене кафе", наводи се у анализи.


Мистериозна зелена течност извире из шахтова, грађани шокирани

Мистериозна зелена течност извире из шахтова, грађани шокирани

У документу се истиче да су у посљедњем периоду берзанске цијене кафе знатно порасле те да је сигурно да цијене сировина неће опадати.

Према подацима УИО БиХ, у 2023. години, закључно са септембром, увезли смо 14.806.124 килограма кафе у вриједности од 105.865.076 КМ.

Мањи извоз

Доказ да је кафа поскупјела видимо и у податку о увозу 2021. године. Наиме, тада смо увезли 22.044.970 килограма кафе, за шта смо платили 97.135.681 КМ, пише "Аваз".

Прошле године увезли смо скоро 2,5 милиона килограма мање, а платили много више.

Конкретно, увезли смо 19.565.422 килограма у вриједности од 142.092.490 КМ.

Такође, извозимо знатно мање кафе него раније.

Подаци УИОБиХ односе се на пржену или непржену кафу, с кофеином или без, кафине љуске и опне, замјене кафе које садрже кафу у било којем омјеру.      

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.