Ripple

Nagli skok jedne kriptovalute

  • Извор: Агенције
  • 15.07.2023. 09:03

Vrijednost kriptovalute Ripple naglo je skočila i dostigla rast oko 90 odsto nakon presude suda u Njujorku da ova kriptovaluta nije hartija od vrijednosti.

To je potvrdio kriptoanalitičar iz mjenjačnice za kripto valute ECD Igor Mirković.

Mirković je objasnio da je sudski postupak u kome se razmatralo da li je Ripple hartija od vrijednosti pokrenut prije tri godine i dodao da je to bio prvi kontakt jedne kriptovalute sa regulatornim tijelom.

"Do tada su kriptovalute prolazile neopaženo, nisu se regulatorna tijela interesovala oko njih. Ripple spada u top pet kritpovaluta i američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) ih je optužila da oni spadaju u hartije od vrijednosti", rekao je Mirković za Tanjug.

Postupak protiv Ripplea je, prema riječima Mirkovića imao veliki uticaj na ostale kriptovalute, koje su bile u velikom strahu da će i protiv njih biti pokrenut postupak.


Detaljna analiza pokazuje kako je izgledala implozija na podmornici

Detaljna analiza pokazuje kako je izgledala implozija na podmornici

"Kada se sumiraju tri godine suđenja dobijamo jedan period stagnacija Ripplea za šire narodne mase, nije mogao da se kupi u mjenjačnicima u Americi, mnoge berze su ga uklonile iz ponude", naveo je Mirković.

Dodao je da su za to vrijeme u kompaniji Ripple radili na razvijanju proizvoda i čekali završetak sudskog procesa.

"Postoji podatak da ogroman broj većih svjetskih banaka, oko 60 odsto banaka testira Ripple i testira taj protokol koji on promoviše u svojim poslovanjima. Svi su se nadali da ako prođe regulatorni test i ne bude hartija od vrijednosti da će krenuti da ga implementiraju i koriste u svakodnevnom poslovanju", rekao je Mirković.

On je objasnio da je Ripple pogodan zbog toga što je kripto valuta koja se koristi u finansijskom poslovanju i pomoću koje je moguća razmjena valuta, čime se izbjegava konverzija i komplikovane procedure.


Obrt u slučaju djevojčice koja je umrla nakon obroka: Alergija nije uzrok?

Obrt u slučaju djevojčice koja je umrla nakon obroka: Alergija nije uzrok?

"Ripple omogućava da ja kupim određenu količinu te kripto valute u valuti moje države, pošaljem je odmah i primalac proda tu količinu i uzme svoju valutu. Ripple je jedan komplikovan proces pojednostavio na način na koji bi trebao da funkcioniše", ocijenio je Mirković.

Na pitanje da li će Ripple umjesto američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) biti regulisan od strane komsije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC), Mirković je objasnio da su neke kripto valute već u dokumentima CFTC-a.

"Neke kriptovalute su u dokumentima CFTC-a poput Lightcoina, Ethereuma. Ta Komisija ima daleko jednostavnija pravila po mišljenju ljudi iz kripto svijeta. Mnogi se nadaju da će ostale kripto valute koje liče na Ripple imati sličan tretman, kao i da ih SEC neće kategorisati u grupu hartija od vrijednosti", naveo je Mirković.

Mirković je rekao da smatra da će odluka suda u Njujorku postati presedan kojom se kritpovalute neće svrstavati u hartije od vrijednosti.

"Ripple je prva kompanija koja je prošla najstrožije kontrole, regulative i usklađenosti poslovanja. Tri godine unazad su vršene provjere poslovanja ove kompanije, ali na kraju je presuda otišla u korist kripto valuta", izjavio je Mirković.

Dodao je da je presuda dovela i do rasta drugih kripto valuta poput solane, matika i kardana.


Upaljen meteoalarm za cijelu BiH

Upaljen meteoalarm za cijelu BiH

"Solana, matik, kardano su dosta slični Ripple i imaju neke svoje argumente zašto nisu hartije od vrijednosti i sada ti argumenti dobijaju na snazi. Mnogi misle da se upravo ova presuda čekala da se kripto malo opusti, jer su svi bili u strahu šta smiju da rade a šta ne", ocijenio je Mirković.

Govoreći o indeksu pohlepe, koji mjeri pohlepu ulagača za kripto valutama, Mirković je ocijenio da će on rasti.

"Sada su berze ponovo počele da dodaju Ripple i vjerujem da će Amerikanci zdušno da ga kupuju pošto to jeste jedna od kvalitetnijih kriptovaluta, a pored bitkoina možda i najinterisantnija", zaključio je Mirković.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)