Расте цијена свиња

Најављено ново поскупљење: Свињокољ постаје још папренији

  • Извор: Независне
  • 18.11.2023. 13:37

У планинским дијеловима Српске свињокољ је увелико почео, док се у равничарским предјелима очекује почетком децембра. Међутим, како истичу стручњаци, домаће тржиште не може да одговори на повећану потражњу.

Они међутим доносе и лоше вијести. Најављују раст, ионако високих, цијена, а посебно пред празнике.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења свињара Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да је потражња из дана у дан све већа.

"Имамо повећану потражњу, али понуда је доста слабија у односу на прошлу годину. Веома је осјетно да је Семберија испала из производње, те због тога комплетан подрињски регион тражи свиње у Лијевче пољу", казао је Маљчић.

Цијене су већ сада знатно више него лани, али поскупљења се неће зауставити.


Дивљао у кружном току у Трну, сличан ауто дивља и по Бањалуци

Дивљао у кружном току у Трну, сличан ауто дивља и по Бањалуци

"Највиша цијена по којој ја знам да су се до сада продавале свиње је 5,80 КМ, али она има тенденцију раста, што значи да у наредном периоду можемо очекивати веће цијене", казао је Маљчић.

Како истиче, све што је у понуди, одмах се прода.

"Задњих 20 година, како ја радим, нисам запамтио да је била оволика потражња. Изузетно је осјетан мањак ових 50.000 свиња које су еутаназиране због афричке куге, али и поред тога велики број штала је празан јер су фармери одустали од производње", казао је Маљчић.

Када је ријеч у мањим прасићима, Маљчић истиче да је за живу вагу до 30 килограма потребно издвојити 7,5 КМ тренутно, али како каже, у наредном периоду може се очекивати цијена од осам КМ.

"То је веома висока цијена за новембар, а пред празнике цијена сигурно неће бити мања од 10 КМ", рекао је Маљчић.

Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, казао је за "Независне новине" да је јасно колико је свиња еутаназирано, те је, како каже, неминовно да дође до повећаног увоза.

"Људи су навикли на домаћу производњу, које сада нема, афричка куга је уништила све. Ми као произвођачи сматрамо да се свињски фонд што прије мора обновити како бисмо имали домаћу храну у будућности", казао је Бакајлић, додајући да је домаћа храна извор живота.

Како је рекао, у семберским селима је почео свињокољ, али јасно је да је мање свиња у оптицају.

"Они грађани који су прије имали своје свиње или куповали више њих, сада купују једну или чак полутку. Они гледају да на неки начин задрже традицију, али и да преживе зиму", казао је Бакајлић.


У Америци му синула идеја за бизнис, вратио се на Балкан и развио посао

У Америци му синула идеја за бизнис, вратио се на Балкан и развио посао

Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера Републике Српске, казао је за "Независне новине" да је тренутна цијена товљеника од 5,5 до шест КМ.

"Свињокољи су почели у планинским дијеловима, код нас у равници углавном креће почетком децембра, те тада очекујемо највећу потражњу", казао је Бањац.

Према његовим ријечима, месо ће у будућности да буде веома скупо.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: