Успјех

У Америци му синула идеја за бизнис, вратио се на Балкан и развио посао

  • Извор: Курир
  • 18.11.2023. 13:21

Давид Радовановић је дипломирани економиста из Свилајнца, не ради у струци, али је након боравка у Америци ријешио да покрене породични бизнис који му данас доноси добру зараду.

Бави се производњом боровнице и јагоде већ неколико година.

Његова животна девиза је да када нешто заиста желимо да остваримо читав Универзум се побрине да нам отвори пут и да се коцкице сложе.

"Јако је битно да радимо ствари са неком сврхом, јер тада знамо да је то оно што нам заиста треба и имамо огромну вјеру у то чиме се бавимо", прича Давид.

Када је током боравка у Америци видио колико су Американци "луди" за боровницом, ријешио је да проба са узгојем америчке високожбунасте биљке, почео је у јесен 2019.


Дивљао у кружном току у Трну, сличан ауто дивља и по Бањалуци

Дивљао у кружном току у Трну, сличан ауто дивља и по Бањалуци

Радио је у једном маркету у дијелу за воће и поврће, каже, то је био један од најпродаванијих артикала у том департменту.

Сада има засад од око 3.000 садница колико је довољно за један хектар површине.

"Примијетио сам свјетски тренд око супервоћа у које спада и боровница. То је тренд здраве исхране, нарочито заступљен у већим градовима у Србији какви су Београд и Нови Сад", испричао је он за "Курир".

У послу му помаже вјереница и њих двоје су на "првој линији" породичног бизниса, али и на крају. Невена га подржава својом великом добротом и љубављу, како у продаји тако и у свакодневном животу.

"Љубав је јако битан фактор у срећи неке особе. Она је и партнер који може да ме прати на сваком кораку и начину живота какав ја имам. У позадини су мајка и отац који су задужени за организацију бербе и плијевљења, али и многе друге ситне послове који се на први поглед ни не виде. Ту су баба и деда и сестре који помажу када су у могућности. Затим, помоћни радници који су већ пар сезона са нама када треба да се плијеви коров и беру јагоде и боровнице", прича он.


Појавио се хорор снимак: Играч извео аут, срушио се и умро на терену

Појавио се хорор снимак: Играч извео аут, срушио се и умро на терену


Зарада је такође један од битних сегмената сваког посла. Каже, задовољни су, али ипак, има нешто битније од тога.

"Највећу бербу у једном дану имали смо ове сезоне. Убрали смо готово 800 килограма воћа, а остварен је и рекорд у производњи од 5,5 тона колико смо продали и то углавном на мало. Схватили смо да људи баш воле да купују здраво и провјерено воће. То су позитивне стране, али овај посао захтијева и много одрицања. Ето ове године сам пропустио прославу 10 година матуре, пошто испорука није могла да чека. Али мислим да вриједи. Пуно ми је срце када се на крају људи похвале да својој дјеци дају први воћни сок управо од наше јагоде и боровнице", каже Давид за "Курир".

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)