Prvo rješenje je plagijat

Nastavlja se skandal oko hrvatskog evra: I drugo rješenje liči na sliku sa interneta

  • Извор: 24сата.хр
  • 07.02.2022. 22:32

Nakon što je predstavljen dizajn hrvatske kovanice evra, pokrenula se burna rasprava zbog dizajna nagrađenog autora Stjepana Pranjkovića.

Ali, ispostavilo se kako je, čini se, koristio fotografiju škotskog fotografa Iaina Leacha.

Leach  je rekao da su sve njegove fotografije zaštićene autorskim pravima i da ga niko nije obavijestio da s njegovim predloškom ide na konkurs.

Glavna je to tema posljednjih dana u Hrvatskoj, a zbog javnog pritiska Stjepan Pranjković izvinio se te povukao se iz konkursa i odrekao nagrade. 

Nije poznato šta će se dogoditi s kovanicom ecra s motivom kune službenog naziva "Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini", ali sad je u pažnju 'ukrao' i drugonagrađeni rad za tu kovanicu. 

Autor je Petar Perčić (22), student smjera Multimedija, oblikovanje i primjena na Univerzitetu Sjever u Varaždinu. 

I njegova kuna jako liči na ilustraciju koja se može pronaći na internetu. Naime, takva ilustracija pronađena je na slici u članku "Kuna zlatica ili bjelica - kako ih razlikovati" objavljenoj na portalu "Ribo-lov.com", prenosi "24sata.hr".

Tekst je prenesen iz Časopisa Hrvatske šume, iz 2013. godine, a autor teksta je Zoran Timarac, ali nije poznato jesu li i slike iz tog časopisa.

Ilustracija kune na kovanici jako liči na ilustraciju kune zlatice objavljene na ribolovnom portalu. Postoje male razlike, poput toga što je kuna s interneta neznatno duža i njen rep je nešto tanji te se nalazi niže. Dok je kuna sa kovanice malo deblja.

Komisija je saopštila da je provjeravala samo slike za hrvatsku riječ kuna. 

Fotografiju kune na koju podsjeća drugo rješenje možete pogledati na OVOM LINKU.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?