Занимљив бизнис

Не бацајте тоз од кафе - може вам помоћи да покренете посао

  • Извор: Курир
  • 21.10.2023. 16:34

Већ је опште познато да су Скандинавци предводник одрживог развоја и заштите животне средине.

Норвешка већ дозвољава крстарења еколошким бродовима, Шведска толико грчевито рециклира смеће да им понестаје, па мора да се увози из других земаља, а у Данској су, између осталог, смислили нешто друго.

Интересантном идејом истакла се компанија "Бијонд Кофи" из Копенхагена, коју спроводе бројна удружења за заштиту животне средине и промоцију еко стила живота.

Помислите само колико се дневно попије кафе у свијету и колико се талога баци сваки дан – било у домаћинствима или у кафићима. Па, добро, шта сад?


Радници хитне помоћи се потукли на мјесту удеса, пролазник све снимио

Радници хитне помоћи се потукли на мјесту удеса, пролазник све снимио

Тај остатак је бескорисан и ионако није штетан, можда би већина нас помислила.

Али Данци кажу: већина вриједних састојака кафе остаје садржана управо у том остатку који се невољко баца. Пошто су Данци међу водећим свјетским љубитељима кафе, ова компанија ради сљедеће: купују талог од кафе из кафића који би иначе био бачен и користе га за – узгајање буковаче.

И ви можете бити свој узгајивач

Охлађени талог кафе мијешају са мицелијумом, вегетативним дијелом печурке који се састоји од разгранатих нити. Све ово се чува у контејнерима, а процес узгоја траје четири недјеље.

Прво се држе три недјеље на топлом, тамном мјесту које симулира земљиште у коме би расле у природи. Затим се премјештају на недјељу дана у хладније просторије са високом влажношћу и више свјетлости. Тада печурке буковаче почињу да ничу.


Млада се олешила на свадби, пријатељи је

Млада се олешила на свадби, пријатељи је "прогласили мртвом"

Такође примјећују како је могуће узгајати печурке у више наврата користећи исти седимент, а када га користе, просљеђују га локалним пољопривредницима, који могу да наставе да га користе.

Буковаче се узгајају на урбаној фарми само километар удаљеној од продавнице у којој се продају. Али такође можете купити мицелијум и почетни комплет од рециклираног материјала за кућне узгајиваче, тако да их можете сами узгајати у свом дому са свог земљишта. За само мјесец дана имаћете своје јестиве буковаче.

Како се овај облик узгоја печурака проширио свијетом – претпоставља се да тренутно постоји пет хиљада иницијатива које се тиме баве – не морате да идете у "Бијонд Кофи" по печурке или састојке, али ако сте у близини, можете свратите по сувенир, пише "Курир".

То је шоља за кафу дјелимично направљена од талога кафе.

"Ова шољица има мирис кафе пре него што је сипате у њу", задовољно кажу, а узгајивачи и додају:

"Све је то пола наука – пола умјетност!".

Зато, сљедећи пут кад кренете да баците тоз од кафе, сјетите се да вам може помоћи да покренете посао.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм