ATV

U šestini zanimanja

Njemačka bilježi manjak radne snage, potraga za radnicima na drugom kontinentu

 • Izvor: Anadolija
 • 02.06.2023. 17:43

Njemačka, najveća ekonomija u Evropi, se suočava s manjkom radne snage u jednoj šestini profesija i taj broj raste, saopštila je u petak nacionalna agencija za rad.

Godišnja analiza Federalne agencije za rad pokazala je da je 200 od oko 1.200 zanimanja koje je anketirala 2022. godine pogodio manjak radne snage, u odnosu na 148 u prethodnoj godini. Navedeno je da su među onima koji su se pridružili listi bili vozači autobusa, uslužni poslovi u hotelima i restoranima, te poslovi u metalskoj industriji.

Njemačka se bori da popuni radna mjesta za njegovatelje, a nedostaju radnici i u sektoru dječije njege, građevinske industrije i automobilske tehnologije, kao i vozači kamiona, arhitekte, farmaceuti i stručnjaci za informatičku tehnologiju. Agencija za rad navodi da prati još 157 profesija koje bi potencijalno mogle razviti nedostatak radne snage.

Kako je BRIKS postao sila na koju treba računati i zašto bi svi da se pridruže

Kako je BRIKS postao sila na koju treba računati i zašto bi svi da se pridruže

Agencija je ukazala na "neusklađenost" između potražnje za radnom snagom i potencijalnih zaposlenih, te navela da je samo 26 posto nezaposlenih kvalifikovanih radnika prošle godine tražilo posao u nekom od područja kojima je radna snaga potrebna.

Vlada kancelara Olafa Šolca pokušava privući kvalifikovanije radnike izvan Evropske unije, olakšavajući birokratske zahtjeve. Stručnjaci kažu da je Njemačkoj potrebno oko 400.000 kvalifikovanih imigranata svake godine.

Tokom posjete Indiji u februaru ove godine, Šolc je rekao da Vlada želi da IT stručnjacima iz te zemlje olakša dobijanje radnih viza za Njemačku. Ministri razvoja i rada razgovarali su o kvalifikovanoj radnoj snazi kada su posjetili Ganu u februaru.

Ministar spoljnih poslova Analena Berbok i ministar rada Hubertus Heil trebali bi u nedjelju krenuti u posjetu Brazilu tokom koje će imigracija radne snage, posebno njegovatelja, biti glavna tema dnevnog reda. 

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.