Sve veća saradnja

Novi rekordi: Rusija postala jedan od pet najvećih trgovinskih partnera Kine

  • 14.07.2023. 17:33

Rusija je postala jedan od pet najvećih trgovinskih partnera Kine, pošto dvije zemlje nastavljaju da jačaju saradnju ubrzanim tempom.

Trgovinski promet između Moskve i Pekinga dostigao je rekordni nivo u periodu od januara do juna, u vrijednosti od 114,5 milijardi dolara, objavila je kineska Generalna uprava carina.

Kina: Nismo zaboravili NATO bombardovanje naše ambasade u Beogradu

Kina: Nismo zaboravili NATO bombardovanje naše ambasade u Beogradu

Zabilježeno je povećanje od 40,6 odsto u odnosu na prošlu godinu što je prvi put dovelo Rusiju na listu prvih pet trgovinskih partnera Kine, iza SAD (327,2 milijarde dolara), Japana (157 milijardi dolara), Južne Koreje (153,4 milijarde dolara), i Australiju (116,1 milijardi dolara).

Izvoz iz Rusije u Kinu je za to vrijeme porastao za 19,4 odsto na 62,263 milijarde dolara, a uvoz iz Kine u Rusiju 78,1 odsto i iznosio je 52,284 milijarde dolara.

Predsjednik Državne dume pozvao Bajdena da se liječi u Rusiji

Predsjednik Državne dume pozvao Bajdena da se liječi u Rusiji

Izvoz i uvoz su od početka godine porasli dvocifrenim tempom i nastavljaju da se ubrzavaju. Ove brojke predstavljaju najveći porast od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Rusija postaje najbrže rastući trgovinski partner Kine na globalnom nivou.

Rastuća ekonomska saradnja dvije zemlje je očekivana nakon što je Moskva trgovinu preusmjerila iz EU u Aziju zbog sankcija, rekao je direktor Instituta za trgovinsku politiku Visoke škole ekonomije u Moskvi Aleksandar Danilcev.

"Rusija uglavnom izvozi sirovine i određenu količinu gotovih proizvoda", kazao je on i dodao: "Kina u Rusiju isporučuje robu koja je pod međunarodnim ograničenjima, uključujući industrijsku opremu".

Rusija ispred zapadnih ambasada pravi izložbu uništenog NATO oružja

Rusija ispred zapadnih ambasada pravi izložbu uništenog NATO oružja

Ekonomske veze su ojačane zajedničkom odlukom da se većina transakcija obavlja u sopstvenim valutama umjesto u američkom dolaru. Moskva i Peking su pojačali napore da smanje zavisnost od dolara i evra u međunarodnoj trgovini. 

Podsjetimo, lideri Rusije i Kine postavili su zadatak da povećaju bilateralnu trgovinu na 200 milijardi dolara do 2024. godine.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.