Zbog rasta cijene barela nafte

Očekuje se blagi rast cijena dizela

  • Извор: АТВ
  • 26.08.2022. 19:52

Imamo dovoljno nafte i naftnih derivata. Benzin neće gore, ali dizel bi mogao za koji fening zbog rasta cijene barela nafte iznad 100 dolara.

„Barel je rastao, maloprodajne nisu se još odrazile, ali taj neki period, sigurno će doći do korekcije u narednih deset do 15 dana. To su minimalne korekcije, obzirom, znate da smo imali cijnene između 3,50, 3,60, 3,70 KM, to sigurno se neće desiti, bar po ovim tendencijama kako izgleda“, izjavio je  Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima PKRS.

Potrošačima se čini da sa svakim feningom za koji poskupi gorivo, cijene u trgovinama rastu i za nekoliko desetina feninga, pa i više. U Privrednoj komori kažu da nije rast cijena nafte jedini krivac za poskupljenje proizvoda. Inflacija, skuplji energenti, repromaterijali, nedostatak radne snage i pritisak na privredu da poveća plate - sve je to uticalo i na rast cijena. 

 „Potrebno je vidjeti kalkualciju svakog pojedinačnog proizvoda i koliko u toj kalkulaciji učestvuje cijena nafte i naftnih derivata. To se najčešće odnosi na vrlo mali procenat, samim tim zbog svih tih drugih razloga koje sam maloprije naveo oni su daleko više uticali na povećanje cijena tih proizvoda nego što je to nafta i naftni derivati. U ovom trenutku ne možemo očekivati ni pretjerani pad ni pretjerani rast cijena pojedinih proizvoda, samo što se mijenja cijena nafte i naftnih derivata“, kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

U Srpskoj je na snazi odluka Vlade Republike Srpske o ograničenju marže na naftu i naftne derivate 25 feninga u maloprodaji i šest feninga u veleprodaji.

Zbog odluke Evropske unije da uvede sankcije Rusiji, krajem ove, ili početkom sljedeće godine, moguće je da dođe do poremećaja u snabdijevanju gorivom, prije svega na području zemalja Unije, ali nije isključeno da se to osjeti i kod nas. U suštini, reorganizovaće se način distribucije naftnih derivata. Postoji vjerovatnoća da će domaći distributeri to da osjete u finansijskom smislu. Samim tim, na kraju i građani.

Тагови: