ATV

Пад инфлације

Од сљедеће године очекује се стабилизација цијена

  • Извор: СРНА
  • 05.12.2023. 14:02

Инфлација у БиХ у наредном средњорочном периоду могла би се кретати силазном путањом са стопама пројектованим на 3,1 одсто у наредној години, односно 2,2 одсто у 2025. години и 1,9 одсто у 2026. години, наводи Дирекција за економско планирање БиХ.

Узимајући у обзир велики утицај свјетских цијена на домаћу инфлацију може се претпоставити да ће у периоду 2024-2026. године доћи до постепене стабилизације цијена у БиХ. Поред екстерних фактора, стабилне цијене комуналија, као домаће компоненте инфлације, имале би позитиван утицај на развој инфлације у посматраном периоду.

Инфлуенсерка се пожалила: Огромне груди права су ноћна мора у теретани

Инфлуенсерка се пожалила: Огромне груди права су ноћна мора у теретани

Дирекција за економско планирање наводи да се израда пројекција инфлације у БиХ у периоду 2024-2026. године, као и претходних година, заснива на кретању цијена енергената и хране на свјетском тржишту и пројекција инфлације у ЕУ као битних екстерних фактора.

Према предвиђању Европске централне банке, инфлација у еврозони би се могла наставити кретати силазном путањом и износити 2,9 одсто у наредној години, уз смањење цијена сирове нафте за 5,8 одсто на годишњем нивоу. У 2025. години години такође се предвиђа пад цијена сирове нафте од пет одсто на годишњем нивоу, а инфлација у еврозони би могла бити нижа и износити 2,1 одсто.

Може ли се вратити полован ауто?

Може ли се вратити полован ауто?

Према предвиђању Европске централне банке, цијене природног гаса током 2024. и 2025. године не би се требале значајно мијењати, као што је то био случај у прошлој години.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: