Evropska komisija

"Ograničenje cijene ruskog gasa nije moguće"

  • Извор: СРНА
  • 08.11.2022. 19:30

Evropska komisija obavijestila je 27 članica da nije moguće uvesti ograničenje cijene ruskog gasa koje ne bi pogodilo dugoročne ugovore ili ugrozilo snabdijevanje, rekla su Rojtersu dva diplomatska izvora.

Poslije intenzivnih razgovora među liderima EU, oni su prošlog mjeseca dali zadatak Komisiji da sastavi prijedlog za ograničavanje cijene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, kao i za obaranje troškova za potrošače.

Kompromis između Francuske, Španije i Belgije, koje žele ograničenje, te NJemačke, koja predvodi zemlje koje se tome protive, znači da su postavljeni dodatni uslovi, a prvenstveno da nikakvo ograničenje ne može poremetiti dugoročne ugovore ili isprovocirati proizvođače da preusmjere gas na druga tržišta.

"Komisija je sada rekla da je nemoguće imati ograničenje koje ispunjava ove kriterijume", rekao je jedan diplomata i dodao da će predstavnici 27 zemalja EU razgovarati u ovoj temi sljedećeg petka.

Ovo pitanje mjesecima izaziva podjele među zemljama Unije, koje pokušavaju da riješe energetsku krizu jer ona podstiče rekordnu stopu inflacije i prijeti da izazove recesiju u evropskom bloku. 

Тагови: