"Народ је сам крив ако сада гладује"

Око 1.500 таксиста остало без посла, разлог је једноставан и очекиван

  • 20.01.2024. 16:30

Око 1.500 таксиста у кантону Цирих остало је без посла јер сувише слабо причају њемачки. Предсједник удружења каже да су они сами криви. Наиме, нови закон о таксију, који је ступио на снагу 1. јануара, захтјева да сви говоре њемачки бар на нивоу Б1.

Многи нису успјели због тога.

Од 2020. године, људи су били упућени у нове захтјеве које ступају на снагу од 1. јануара ове године па су знали и да морају да уче њемачки. Имали бисте четири године да се усавршавате. У августу смо такође започели програм учења и понудили тест способности за возаче рекао је предсједник Циришког такси удружења Јоргос Ботонакис.

 -Написали смо 2.500 мејлова, 1.500 воцап порука, а само једна особа се пријавила. Народ је сам крив ако сада гладује. Било је довољно доступних информација и понуда – додао је.

Шта доноси нови закон?

Нови закон о таксијама, који су гласачи у Цириху одобрили прије четири године, регулише много више од знања језика возача. Нови закон је на снази у цијелом кантону од почетка године, за такси и лимузинске услуге као што је Убер.

Услуге лимузина и Убер возила сада морају бити регистровани код кантона. Возачи лимузине не морају да доказују да говоре њемачки. Међутим, морају да ставе плаву наљепницу на шофершајбну својих возила на којој бијелим словима пише „Лимузина“. То значи да се возила лакше препознају не само за купце, већ и за полицију, која је задужена за провјере.

Нове су и униформне спецификације за такси лампе. Не само да су димензије и фонт јасно дефинисани, већ и дозвољене боје. Лампа позади мора бити жута, а напријед бијело-плава према кантону. Таксисти чије су лампе обострано жуте морају да их замијене најкасније у року од двије године.

Осим тога, сва такси возила у кантону морају истаћи своје тарифе на спољној десној страни возила и унутра – минимална величина слова је 1 центиметар. Такси индустрија очекује пад цијена због новог закона, пише Телеграф Бизнис.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.