Tržište

Otežan izvoz u Rusiju, povećana tražnja

  • Извор: АТВ
  • 13.04.2022. 19:32

Šamački "Poljoagro", prošle godine je u Rusiju izvezao 800.000 sadnica jabuke i breskve vrijednosti milion maraka. Zbog sukoba u Ukrajini, propali su ovogodišnji dogovoreni poslovi.

"Ugovori koje smo imali sad su nerealizovani, stala nam je roba i štete su negdje oko 400-500.000 evra biće štete. I to je to", rekao je Saša Spasojević, kompanija "Poljoagro" Šamac.

Privreda u Srpskoj zbog sukoba u Ukrajini trpi indirektne štete, kažu u Privrednoj komori. Rastu cijena energenata, repromaterijala, teško se nabavljaju sirovine, često ih nema. Po količinama i vrijednosti izvoza iz Srpske, Rusija i Ukrajina nisu u vrhu liste zemalja, ali problema ima. 

"Naši privrednici moraju da traže alternativne rute, koje su duže nego što su bile, od one koja je bila kalsična preko Ukrajine, to naravno povećava i vrijeme koje je potrebno za isporuku naših roba, ali i troškovi se naravno povećavaju jer je potrebno više kilometra preći", rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Ima i onih kojima ruski partneri traže više robe. Pojedine firme iz prehrambene industrije u rusiju sada izvoze i što ranije nisu. 

"To je vjerovatno rezultat onoga što su određene druge zemlje zbog embarga zabranile izvoz svojih roba na rusko tržište", kaže Blagojević

Dobra vijest je da se predviđa kako cijene goriva ne bi trebalo da rastu. 

"Cijene goriva su stabilne i nema naznaka da će doći do povećanja na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj", naveo je Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Umirujuće informacije i danas stižu od ministra poljopirvrede koji kaže da građani ne treba da brinu kada je u pitanju hrana. Vlada Srpske je, kaže, uradila sve da obezbijedi pomoć poljoprivrednoj proizvodnji pa će, hrane biti dovoljno za sve. 


Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.