ATV

Невјероватна цијена

Овај специјалитет је некада правила скоро свака кућа, а сада је папрено скуп

  • Извор: Б92
  • 23.11.2023. 08:17

Како у Србији волимо да једемо јаку храну, тако је неизоставно да се у овим хладним данима и зимском периоду трпези нађу и пихтије.

Међутим, цијена пихтија на београдским пијацама је достигла астрономску цифру од 700 динара (више од 11,5 марака) по кутији од само 300 грама, пише "Курир".

Све ово донекле би љубитељи овог деликатеса можда и могли да прихвате да са друге стране њихова цијена у београдским ресторанима, па и Скадарлији није знатно нижа. У једној од познатих скадарлијских кафана можете да сједнете и поједете домаће пихтије од три врсте меса за 560 динара (око 9 марака), док се у другим могу најести од 400 грама пихтија за "свега“ 490 динара (8 марака).

Како се често одржавају и пихтијаде у којима учествују сви који желе да се такмиче у спремању овог традиционалног српског специјалитета, пихтије постају све траженије и цјењеније на српском тржишту.

У већини месара у Београду још увијек се није појавио овај специјалитет, па се тешко и налазе, али зато по неписаном правилу ко први у понуди има, он диктира цијену. Тако ће љубитеље овог деликатеса на Палилулској пијаци у Београду сачекати цена од чак 700 динара за 300 грама, пише лист.


Новинарка погинула током трке пред кћеркама

Новинарка погинула током трке пред кћеркама

"Пихтије 700 динара?! Сад сам све чула. Иако је сад период кад се обично једу, не могу да вјерујем да су толико скупе“, истиче Београђанка Весна, коју су срели на пијаци.

У другим крајевима Србије, тањир пихтија се креће између 150 и 250 динара у локалним кафанама. Међутим, у Пчињском округу, килограм пихтија кошта 1.250 динара (више од 20 марака). Али, истичу да нико не наручује у тој количини, већ се увек опредијеле за неку мању грамажу, између 200 и 400 грама, где цена за 200 грама износи 250 динара.

То колико ћете платити много зависи и од начина спремања овог српског специјалитета. Најјефтиније пихтије су са свињским папцима и кожуром, али ако се томе дода доста сувог меса и њихова вриједност је много већа.

Такође, треба напоменути да су пихтије и врло здраве, јер поспјешују обнављање хрскавице у зглобовима, како тврде стручњаци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: