Провјерите да ли имате неку

Ове кованице вам могу донијети брдо новца

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 03.03.2024. 17:06

Страница Флоринус направила је преглед најцјењенијих кованица од два евра, међу којима се истичу неки примјерци чија вриједност достиже и хиљаде евра.

Зато, добро провјерите ваше ладице, џепове, новчанике и остало ако би нашли неку од њих јер може да вам донесе брдо новца.

На врху листе налази се кованица Грејс Кели из 2007. године, која је ушла у оптицај због помена на славну принцезу од Монака која се удала за принца Рајнера 3, пише "Вечерњи лист". Принцеза Монака свјетску славу стекла је улогама у вестерну "Тачно у подне" (1952) и пустоловном филму Дјевојка са села (1954), која јој је донијела номинацију за Оскара.

Флоринус је 2021. писао да је вриједност кованице 4.749,95 евра, а новчић је толико драгоцјен јер је то био најрјеђи пригодни ковани новац од 2 евра између 2007. и 2014. године. Кованица је издата у 20 хиљада примјерака, а на аверсу је поменути лик принцезе Кели. На десној страни исковано је име земље поријекла, Монака, као и године издања (2007). Испод косе принцезе налазе се иницијали дизајнера кованице "РББарон", а на полеђини је приказана уобичајена знаменка апоена од 2 евра.


Велике паре 'затрпаће' 4 знака Зодијака у марту

Велике паре 'затрпаће' 4 знака Зодијака у марту

На другом мјесту налази се још једна кованица која се може пронаћи у Монаку. Овај новчић, вриједан готово 2.000 евра, приказује Кнежевску палату Монака, а због малог издања, од само 10 хиљада комада, стекла је престижну репутацију међу колекционарима. У оптицај је пуштена на 800. годишњицу палате у Монаку, чија историја сеже у 1215. У наредним вијековима различити власници палате обликовали су резиденцију у једну од најлуксузнијих у Европи, а данас је Кнежевска палата постала једна од најпопуларнијих туристичких атракција Монака.

Што се тиче изгледа кованице, на аверсу је приказана управо палата на литици, а окружена је океаном. На горњем дијелу написано је "Мonaco", док се испод може пронаћи натпис "1215 FOUNDATION DE LA FORTRESSA", при чему 1215. означава годину оснивања дворца.

На трећем мјесту нашла се кованица чија је вриједност толика због једног необичног разлога - грешке у ковању. Наиме, с вриједношћу од 1.799,95 евра, на трећем мјесту налази се литванска кованица, на којој је грешком написано "Dievs sveti Latviu", што у преводу значи "Бог благослови Литванију", дакле не Летонију. Према народној банци Литваније, пустили су у оптицај око 10% (500 комада) неисправних кованица. Испрва су се новчићи могли купити за девет евра, а тренутно цијена кованице премашује 1.700 евра.

Иако је једна од најмањих земаља у Европи, кованице настале у Монаку су међу најцјењенијима међу колекционарима новчића. То потврђује и чињеница да се на четвртом мјесту Флоринусовог пописа налази кованица која је издата поводом 10. годишњице брака принца од Монака Алберта и принцезе Шарлин.


Огласила се чланица жирија која је Бресквици дала нула бодова

Огласила се чланица жирија која је Бресквици дала нула бодова

Он је, иначе, дијете принца Рајниера 2. и славне америчке глумице Греј Кели, чији је лик, споменули смо, искован на аверсу најскупље кованице од 2 евра на свијету. Вриједност ове кованице процјењује се на 695,95 евра, а на предњој страни приказани су управо профили принца Алберта и принцезе Шарлин. У доњем дијелу налази се натпис "2011 MARIAGE PRINCIER 2021" (хрв. 2011. Принчево вјенчање 2021), док се у горњем дијелу налази земља поријекла "Monaco".

Коначно, пето мјесто, с процијењеном вриједношћу од 154,95 евра, заузела је једна кованица настала у Ватикану, која је издата на 75. годишњицу града. Препознаћете је по папској базилици светог Петра која је окружена контурама Ватикана. С лијеве стране композиције налази се натпис "75 ANNO DELLO SATO" (лат. 75 година за домовину). Иначе, кованице од 2 евра из Ватикана обично су вриједне зато што их колекционари одабиру због њихове ријеткости или религијских мотива. На многима од њих налази се, на примјер, и Иван Павле Други, једна од најпознатијих особа у историје хрићанства.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм