Погоршано стање

Пад наруџби из ЕУ велики проблем привреде

  • Извор: АТВ
  • 26.01.2024. 19:22

Пад наруџби због смањења потражње у ЕУ и повећање минималне плате, кумовали су погоршању стања у привреди Српске, кажу послодавци. Текстилни, кожарски, обућарски и дрво-прерађивачки сектор и прерађивачка индустрија, тренутно највише трпе. Ипак, наду и оптимизам привредницима улијевају састанци код предсједника Републике Српске.

- Прво што немамо довољно посла у просјеку свака фабрика обуће има по 20 -одсто мање наруџбе ове године него што је имала прошле. Неке фабрике су већ  затворене, неке отпуштају раднике. Ја сам питао своје партнере да подигну мало цијену рада, међутим не пада им напамет. Нећемо ми отићи, напустити Бањалуку отићи ће наши партнери - каже Маринко Умичевић, технички директор творнице обуће "Бема".

Смањена тражња на тржишту ЕУ, довела је до пада продуктивности домаће привреде. Резултат тога су и ниже цијене производа које извозимо, кажу послодавци.

Ми сада приступамо заједно са представницима Владе анализи потенцијалних пореских растерећења која за циљ имају смањење утицаја негативних ефеката повећања најниже плате - додаје Саша Аћић, Унија послодаваца Републике Српске.

Најнижа плата је ту и таква је каква је, став је предсједника Републике Српске. Привредници очекују да ће се у будуће најнижа плата у Српској благовремено договарати и да ће бити договорена на реалним основама. 

- То смо се сви договорили да ће у наредном периоду најнижа плата бити одређена крајем септембра. То ће да ти могућност привреди и привредницима да у своје програме, односно, своје пословање и билансе на вријеме уврсте све елементе који утичу на пословање - рекао је Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Српске.

Већ за неколико дана привредници  и њихови представници поново ће на састанак код предсједника. И једној и другој страни циљ је да се сачувају радна мјеста и предузећа. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: