Ministar poljoprivrede

Pašalić: Nabavka steonih junica unaprijediće sektor mljekarstva

  • Извор: СРНА
  • 07.09.2022. 16:29

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Odžaku da će nabavka steonih junica za poljoprivredne proizvođače iz Republike Srpske značajno unaprijediti sektor mljekarstva u Srpskoj.

Pašalić je posjetio farmu "Puzić" kod Odžaka, u čijem karantinu je smješteno 200 steonih junica uvezenih iz Češke i Austrije za potrebe stočara u Republici Srpskoj, ukupne vrijednosti oko 1,3 miliona KM.

On je rekao da su visokokvalitetna grla, pasmine austrijski i češki simentalac, nabavljena u okviru Projekta razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede u Republici Srpsko (IFAD), koji se realizuje u saradnji sa poljoprivrednicima i lokalnim zajednicama tako što Ministarstvo učestvuje u sufinansiranju jedne junice sa minimalno 40 odsto ili 60 odsto, ukoliko se radi o ženi nosiocu gazdinstva ili osobi mlađoj od 35 godina, dok iznos do pune cijene grla finansiraju proizvođači i lokalne zajednice.

"Svi proizvođači vezani su za mljekaru 'Pađeni' u Bileći tako da vlasnici junica nakon teljenja imaju zagarantovan otkup mlijeka", rekao je Pašalić novinarima.

On je naveo da je riječ o vrhunskim kvalitetnim grlima, koja su u odličnoj kondiciji i koja će nakon dvadesetjednodnevnog karantina, koji ističe 21. septembra, biti upućene na krajnja odredišta, a to je 13 opština u Hercegovini i na Romaniji.

Pašalić je podsjetio da je do sada uspješno realizovano nekoliko projekata u Hercegovini i Romaniji zbog čega ima dosta zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača za ovaj projekat, koji će se sigurno nastaviti i naredne godine.

Pašalić je podsjetio da je u toku realizacija projekta i sa mljekarom iz Kozarske Dubice "Mlijeko produkt", gdje je u proteklih nekoliko mjeseci nabavljeno 700 junica tako što je mljekara učestvovala sa 1.200.000 KM, a Vlada Republike Srpske sa 1.000.000 KM, te poljoprivredni proizvođači sa dijelom sredstava.

"Novih 900 grla će značajno unaprijediti sektor mljekarstva u Republici Srpskoj, u kojoj je u ovoj godini zabilježen blagi pad proizvodnje mlijeka", rekao je Pašalić.

Projektom je predviđeno da domaćinstva dobiti po jednu junicu čija je pojedinačna cijena oko 6.500 KM računajući veterinarski nadzor i transport od karantina do poljoprivrednika.

Vlasnik karantina za goveda Adem Puzić rekao je da je zadatak karantina pravilan prijem goveda, obezbjeđenje hrane, zdravstveni nadzor grla i njihov utovar za transport do poljoprivrednika.

"Junice su zdrave i dobrog izgleda", rekao je Puzić.

Vlasnik firme "MMB IMLEK KOP" iz Šamca Čedomir Borojević, rekao je da projekat uvoza junica teče dobro uz poštovanje mjera karantina.

"Zadovoljstvo je učestvovati sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske u realizaciji projekata uvoza junica koje će godišnje dati više od Milion litara mlijeka za tržište Republike Srpske", rekao je Borojević.

Тагови: