Електропривреда

Петровић: Рачун за струју биће већи за 86 одсто грађана

  • Извор: АТВ
  • 29.02.2024. 12:17

Лука Петровић, в.д. генералног директора Мјешовитог холдинга "Електропривреда Републике Српске", рекао је данас да су у овом предузећу запрепаштени одлуком Уставног суда Републике Српске да поништи одлуку Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске којом су уведене тарифне групе у јавном снабдјевању, односно снабдјевању грађана Српске.

Све ће се, каже Петровић, одразити на грађане, тачније, за 86 одсто грађана струја ће бити скупља. Објашњава да је одлуком, коју је Уставни суд поништио, предвиђено грађани који троше до 500 киловатчасова електричне енергије плаћају најниже цијене у Европи, од 500 до 1500 мало веће, а преко 1500 киловатчасова да плаћају по знатно већим, тржишним цијенама.

„Уставни суд је донио одлуку да они који су трошили више енергије сад плаћају јефтинију електричну енергију, а оно који су рационално трошили електричну енергију плаћају по већој цијени. То значи, када се све у бруту сабере, људи који су нерационално трошили добиће снижење рачуна за електричну енергију за март, а људи који су рационално трошили добиће повећање рачуна за електричну енергију“, изјавио је Петровић.

Повећање ће одредити Регулаторна агенција за енергетику јер ће се сада испоставити јединствена цијена и за рационалног и за нерационалног купца. Рационалних купаца у Републици Српској има 86 одсто, навео је он.

„Значи за 86 одсто грађана ће се сигурно повећати рачуни због ове одлуке Уставног суда. Ми, када смо добили ту вијест, мислили смо да је Уставни суд БиХ, просто не можемо да разумијемо да нико на техничком нивоу није образложио предности постојећег тарифног поступка“, казао је Петровић.

Каже да је, приликом креирања актуелног тарифног поступка, Електропривреди била жеља да заштите грађане који мало троше.

„Значи, Уставни суд не дозвољава да икога штитимо него да и онај који грије базен и сауну плаћа исто као и онај који троши шпорет на дрва и који троши на сијалицу. То за нас није рационално, али Уставни суд каже да сви треба да плате исту цијену електричне енергије“, рекао је Петровић.

Овакав тарифни систем потпуно је у функцији у Србији, Сјеверној Македонији, Хрватској, само што се можда другачије зову.

„Ако регулатор осјети потребу, требало би да грађани који су плаћали повољније врате новац Електропривреди, а ми да вратимо новац грађанима који су трошили више. У преводу, све ће се свести на грађане. Неразумна је одлука Уставног суда који је морао да обрати пажњу на грађане, а то је 86 одсто, који су ипак имали погодности овим тарифним поступком“, поручио је.

Након објављивања одлуке Уставног суда у Службеном гласнику, Регулаторна комисија за енергетику ће направити смјернице а Електропривреда Републике Српске ће као и до сада морати поштовати одлуке Регулаторне комисије.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.