Šok oko cijena

"Pica inflacija" divlja u Italiji

  • Извор: Телеграф
  • 20.04.2023. 08:51

Šok oko cijena maslinovog ulja pogodio je italijanske porodice koje sve više novca moraju da izdvoje za klasičnu picu margaritu.

Skok cijene maslinovog ulja od 27 odsto povećao je troškove života italijanskih porodica koje se još nisu oporavile od prethodnih skokova cijena osnovnih kuhinjskih potrepština, pokazuje Blumbergov "Pizza Margherita index".

Ovaj proizvod, koji može da se pronađe u svakoj italijanskoj kuhinji, je jedini od pet sastojaka neophodnih za ovu osnovnu italijasku picu čija cijena ne prestaje da raste.

Tako je i brašno za godinu dana poskupjelo 17,6 odsto, cijena mocarele skočila je za 26,9 odsto, paradajz sos je poskupio za 13,4 odsto, a maslinovo ulje za već spomenutih 27. Pored toga, skočila je i cijena struje za 28 odsto.

Prodaje imanje za svega 10.500 evra

Prodaje imanje za svega 10.500 evra

Danas su, zbog toga, troškovi pravljena ove pice 20 odsto veći nego prije godinu dana. Do skoka cijena maslinovog ulja došlo je zbog suše koja je pogodila Španiju, najvećeg svjetskog proizvođača ovog ulja.

Maslinovo ulje je dio kulinarske tradicije ovog poluostrva još od prije Rimljana, a ovaj narod koristi ga za sve - od kuhinje, preko pravljenja kozmetike, pa sve do proizvodnje lampi.

Julije Cezar je čak u jednom trenutku i porez naplaćivao u maslinovom ulju, a flaše pune ulja pronađene su čak i u Pompeji, drevnom gradu nestalom u erupciji vulkana.

Cijene ovih automobila u Evropi padaju i za 10.000 evra

Cijene ovih automobila u Evropi padaju i za 10.000 evra

Bilo domaće, ili kupovno, maslinovo ulje je nezaobilazan dio italijanske kuhinje i koristi se za mnogo više jela pored popularne pice, a smatra se da je dobro i za zdravlje, pa je često dio dijeta zasnovanih na mediteranskim principima.

Dok pica inflacija i dalje divlja, jeftinije je kupiti picu u prodavnici, nego napraviti jednu kod kuće, jer je cijena kupovnog specijaliteta skočila za 8,5 odsto.

Inače, pica margarita nastala je prije više od jednog vijeka, kada je Italijom vladala epidemija kolere. Da bi podržali svoj narod, italijanski kralj Umberto I Savojski i njegova supruga kraljica Margarita, tokom šetnje napuljskim ulicama probali su omiljeno narodno jelo. U njihovu čast napravljena je pica u bojama zastave koju čine paradajz, mocarela i bosiljak. 


  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина