ATV u Sankt Peterburgu

Počeo Ekonomski forum u Sankt Peterburgu: Veliki izazov pred Rusijom

  • Извор: АТВ
  • 15.06.2022. 19:59

Veliki su izazovi pred Rusijom nakon što su počeli sukobi u Ukrajini. To se, kažu organizatori ovogodišnjeg Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, najviše vidi po ekonomiji jer su sankcije prilično otežale rad ruskih privrednika. Ali su se snašli. Partnere koje su izgubili na Zapadu, zamijenili su istočnim. Otvoreno im je, između ostalih, i ogromno kinesko tržište.

“Mi smo saznali koje su nam prijateljske, a koje neprijateljske zemlje. Kina je jedna od prijateljskih. Ako pogledate, na Forumu nema mnogo zvaničnih predstavnika stranih država, pa ni iz Kine, jer se ona nalazi pod strašnim pritiskom SAD-a. Uprkos tome, naši kineski partneri u velikom broju, više od 40 kompanija, učestvuju na našem Forumu. Ne boje se da istupe, ne boje se da posluju sa Rusijom”, rekao je Nikolaj Vavilov, direktor kompanije “International center for joint initiatives” (kćerka kompanija Rosskongresa).

Na gubitku su zapadnjaci koji nisu došli, kažu oni koji su stigli u Sankt Peterburg da sklapaju unosne biznise jer je to jedan od najvažnijih viljeva skupa na koji dolazi hiljade biznismena, diplomata, privrednika... Rusi koji su došli kažu - sklapamo nove aranžmane i prikupljamo iskustva kako bi poboljšali poslovanje. 

“Za mene je peterburgški ekonomski forum oduvijek glavno mjesto svođenja računa, da tako kažem, poslovanja u toku godine, zato što se u dane Foruma sva najvažnija pitanja ovdje rješavaju.”

“Došla sam iz Moskve. Svake godine učestvujem na Forumu. On je veoma neobičan ove godine. Očekujem da dobijem nadu za stvaranje nove stvarnosti.”

Desetine zemalja poslale su diplomate na Forum. Bez obzira na sve, ovo je mjesto na kome se sklapaju poslovi i na kome se mora biti. Ko neće ili ne smije - ne mora, poruka je nekih koji su stigli u Rusiju. 

“Ja sam iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Naša očekivanja na poslovnoj platformi koja je veoma važna, su da se povežemo sa poslovnom zajednicom i vidimo možemo postići bolje rezultate. dolazimo iz Emirata, imamo sjajnu logistiku, avijaciju, brodove. Mislimo da možemo da ostvarimo pozitivan profit na forumu”, rekao je biznismen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Ruski „Davos“ kako još nazivaju peterburški forum, trajaće četiri dana. Glavni događaj je plenarna sjednica 17. juna na koju dolazi Vladimir Putin, predsjednik Rusije. 

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)