Saopštenje

Počela isplata pomoći energetski siromašnim domaćinstvima u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 07.09.2023. 13:45

Isplate pomoći za grijanje za energetski siromašna domaćinstva u Republici Srpskoj počele su danas, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Kako su naveli u saopštenju, očekuje se da potrošači koji ispunjavaju uslove za finansijsku pomoć iz instrumenta pretpristupne pomoći IPA 3 Evropske unije, ovu pomoć dobiju u toku ovog mjeseca. 

Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske danas je počelo isplatu pomoći za grijanje za penzionere, korisnike samostalne penzije u iznosu do 350 KM,  i to posredstvom banaka i "Pošta Srpske“.

Ambasador BiH u Grčkoj: Dvoje bh. državljana zarobljeno u hotelu

Ambasador BiH u Grčkoj: Dvoje bh. državljana zarobljeno u hotelu

"Istovremeno, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske počelo je sa isplatom pomoći za grijanje za energetski siromašna domaćinstva za korisnike koji ovu pomoć primaju posredstvom banaka. Nakon toga očekuje se nastavak isplate i za potrošače koji će novac primiti poštanskom doznakom putem 'Pošta Srpske'“, navedeno je u saopštenju Vlade Republike Srpske. 

Iz Vlade Srpske podsjećaju da finansijska pomoć za troškove grijanja po domaćinstvu iznosi 476,46KM.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske zaduženo je za isplatu sredstava za sljedeće kategorije potrošača:

- nezaposleni borci od prve do pete kategorije mlađi od 60 godina, koji su korisnici mjesečnog novčanog primanja na osnovu Odluke o isplati mjesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske od prve do pete kategorije; 

- borci od prve do pete kategorije stariji od 60 godina, koji se prema ažuriranim podacima iz evidencija Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite nalaze u stanju socijalne potrebe;

- korisnici penzije (osim srazmjerne) u iznosu koji ne prelazi polovinu najniže plate utvrđene Odlukom o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2023. godinu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske isplaćivaće sredstva za kategorije:

- korisnici prava na novčanu pomoć po osnovu zakona kojim se uređuje oblast socijalne zaštite; 

- korisnici prava na dodatak na djecu po osnovu zakona kojim se uređuje oblast dječije zaštite;  

- lica starija od 65 godina pod uslovima propisanim Odlukom o načinu realizacije paketa energetske podrške energetski siromašnim potrošačima Vlade Republike Srpske, a koji su se našli na utvrđenom spisku korisnika nakon sprovedene procedure javnog poziva.

Završena osnovna i napredna obuka pripadnika  Žandarmerije

Završena osnovna i napredna obuka pripadnika Žandarmerije

Iz Vlade Srpske podsjećaju da je nakon sprovedenih procedura, Vlada Srpske utvrdila da je ukupan broj lica čija domaćinstva ispunjavaju uslove za dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja u Republici Srpskoj više od 67.000. 

"Riječ je o paketu energetske podrške energetski siromašnim potrošačima/ugroženim domaćinstvima kroz dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja iz instrumenta pretpristupne pomoći IPA 3 za 2023. godinu Evropske unije. Cilj dodjele ove pomoći jeste ublažavanje posljedica negativnih socio-ekonomskih uticaja energetske krize. Imajući u vidu veliki broj korisnika, kao da je za određene potrošače potrebno provjeriti ažurnost nekih ličnih podataka važnih za isplatu pomoći, zahvalni smo svim korisnicima za strpljenje tokom ovog perioda“, naveli su u saopštenju iz Vlade Republike Srpske.    

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.