Енергетика

Почињу ремонти термоелектрана

  • Извор: АТВ
  • 04.05.2024. 19:28

Производни енерго погони већ увелико се спремају да уђу у редовне ремонте.

Направљен је план а по њему прво ће се сређивати термоелектране, Угљевик па Гацко.  Гачани спремни.

"Ради се о нешто дужем  редовном ремонту зато што су планиране одређене активности на турбини који трају дуже од уобичајеног тако је планиран ремонт у трајању од 55 дана", рекао је Максим Скоко, директор РиТЕ Гацко.

За ремонт се спремају и погони Хидроелектрана на Требишњици. Сви радови предвиђени су за почетак септембра.

"Ремонт је планиран да у цијелом систему ХЕТ-а почне другог септембра који би трајао око 40 дана. На ХЕ Требиње 1 првих десет  дана би било безнапонско стање електране, гдје би се изводили радови на постројењима", каже Никола Тубић, руководилац ХЕ Требиње 1.

Ово је година када се раде редовни годишњи ремонти за АТВ кажу у матичном предузећу.

Љиљана Пендо објашњава да се ремонти у хидроелектранама раде када су мањи дотоци а у ТЕ када је мања потрошња струје. Од маја па све до октобра урадиће се ремонти свих предузећа.

"Шестог маја ће почети ремонт Угљевика, он ће бити скраћен јер се одустало од дијела радова који нису могли да се стригну припремити, након њега ће ТЕ Гацко то је 21 јун", рекла је Љиљана Пендо, шеф службе за анализу и план производње у ЕРС.

ТЕ су времешне и одрадиле су више него што су требале па зато у њима има и доста посла када су у питању ремонтни дани. Ипак су у солидном стању кажу стручњаци а ремонти им много значе. Боље је стање у хидроелектранама.

"Планирани ремонти ХЕ се ради увијек када су много мањи дотоци па онда имамо услова да не губите. Проточне ХЕ Дрина и Бочац планирају своје ремонте на начин да увијек је једа или два расположива, увијек је електрана расположива, по један ремонт се сукцесивно уводи у ремонт", каже Пендо. 

Ремонти ће дефинитивно побољшати погонску спремност погона у Српској. Ипак они који прате стање кажу да је на завидном нивоу. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.