"Pokušaj deamerikanizacije međunarodnog sistema"

Pogled iz Moskve: Koliko god sankcije bile bolne za Rusiju, odraziće se i na Zapad

  • Извор: РТС
  • 04.03.2022. 13:47

Svakim danom političke i socijalne posljedice oružanog sukoba u Ukrajini sve su veće. Kako ruski eksperti za međunarodne odnose vide budućnost svijeta nakon posljednjih događaja, ali i izlaz iz trenutne situacije za RTS govori prof. Maksim Sučkov sa Instituta za međunarodne odnose u Moskvi.

Maksim Sučkov smatra da je jedina izlazna strategija za Rusiju i Ukrajinu razgovor i postizanje dogovora prihvatljivog za obje strane.

"Teško je sigurno znati kakav bi to dogovor bio. Očigledno podrazumijevao bi neku vrstu priznanja Donjecka i Luganska. Sada mislim da je najvažnije pregovarati o slobodnom izlasku građana koji su ostali u većim gradovima, ali će i za to biti potrebno vrijeme", dodaje Sučkov.

Naglašava da se sve mijenja brzo dodajući da u Moskvi smatraju da je ovo pokušaj da se deamerikanizuje međunarodni sistem.

"Sankcije koliko god da su bolne za Rusiju, odraziće se i na Zapad. Ovdje se smatra, da će biti sve više suverenih zemalja kojima će oslobađanje od dolara biti prioritet. Ono što sada vidimo jeste isključivanje Rusije na globalnom nivou i to će se kako mislimo, takođe, vratiti Zapadu, a možda će ga i oslabiti", navodi Sučkov.

Na pitanje kako se u Rusiji vidi stav Beograda u odnosu na oružane sukobe u Ukrajini, Sučkov ističe da je pozicija Srbije jedan od dobrih primjera za Rusiju gdje s jedne strane pokazuje podršku, a s druge empatiju za obje strane.

"Sada se čuje u Evropi da će ovo biti najveći sukob od 1945., ali ljudi imaju kratko pamćenje i zaboravljaju bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine. To je prvi primjer svih loših stvari u unipolarizovanom svijetu tako da mislim da Srbija u ovoj situaciji zauzima dobar stav, i to se vrlo cijeni", zaključuje Sučkov.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.