Не могу да приуште куповину сирове биљке

Поскупљује чоколада: Фабрике какаа стопирају прераду

  • Извор: Агенције
  • 13.03.2024. 19:39

Главне афричке фабрике у Обали Слоноваче и Гани које прерађују какао, обустављају рад, јер не могу да приуште куповину сирове биљке у облику зрна, навели су данас трговачки извори.

То значи да ће широм свијета вјероватно поскупјети чоколаде, чији произвођачи су већ подигли цијене за потрошаче, пренио је Ројтерс.

До овакве ситуације дошло је након три године лоших берби какаа, а очекује се и четврта у поменуте двије афричке земље, које производе скоро 60 одсто свјетских количина те биљке.

Какао је више него двоструко поскупио током прошле године, па произвођачи чоколаде не могу да га приуште и ослањају се на прерађиваче који могу да претворе зрна у путер и ликер, од чега могу да направе чоколаду.

Пет украсних лампица повучено са тржишта БиХ

Пет украсних лампица повучено са тржишта БиХ

Прерађивачи, попут једне од највећих државних фабрика из Обале Слоноваче, истичу како не могу да купују зрна због високе цијене.

Како наводе извори, ускоро би могло да буде затворено још великих државних фабрика у Обали Слоноваче, у којој је смјештена скоро половина свјетске производње какаа.

Већина од осам фабрика другог великог произвођача Гане, укључујући државну компанију за прераду, више пута је обустављала рад, недјељама откако је сезона почела у октобру, преноси Ројтерс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: