Postoji li mogućnost šestočasovnog radnog vremena kod nas?

Postoji li mogućnost šestočasovnog radnog vremena kod nas?

  • Извор: АТВ
  • 17.12.2021. 14:38

Mnoge zemlje zapadne Evrope već nekoliko godina provode eksperiment skraćenog radnog vremena kako bi utvrdili da li to povećava produktivnost radnika. A postavlja se pitanje da li je to moguće i kod nas.

Pitali smo stručnjake, koliko bi značajno za radnike smanjenje radnog vremena sa osam na šest sati, te kako bi to uticalo na poslovanje poslodavca, ali i samu ekonomiju.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja rekao je za portal ATV-a da to jeste nešto čemu se treba težiti, ali da je takva praksa teško izvodiva u našoj zemlji.

„Bilo bi idealno kada bi se mi ugledali na neke razvijenije zemlje, pa i po pitanju šestočasovnog radnog vremena. Pogotovo što se tiče zaposlenih. Imali bi više vremena za porodicu, prijatelje, za sebe. Bili bi produktivniji. Međutim, to je za sad nama samo misaona imenica jer to prije svega vuče dodatne troškove, dodatna zapošljavanja i mnoge druge stvari“, kaže Ljuboja.

Dodaje da se treba prvo raditi na povećanju trenutnih standarda i plata pa tek onda da se priča o nekoj modifikaciji radnog vremena. Tvrdi da tako nešto neće biti moguće ni za narednih 10 godina.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske navodi da uvođenje šestočasovnog radnog vremena je teško izvodivo, pogotovo u onih preduzećima koja se bave proizvodnjom.

„Mislim da je to prosto nemoguće kod nas. Recimo u fabrikama koje imaju pogone, koji se ne gase imamo tri smjene po osam sati. Kada bi se tako nešto uvodilo, to bi značilo da bi nam trebala dodatna radna snaga, što izuskuje dodatne troškove koje mi sad ne možemo iznijeti“, rekao je Trivić.

Trivić kao i Ljuboja smatra da naše društvo treba da radi na poboljšanju trenutnih standarda, povećanju plata i jačanju ekonomije pa tek onda se može pričati o nekim novitetima.

Тагови: