Potražnja za duvanom ne jenjava

  • Извор: АТВ
  • 31.01.2022. 15:24

Iako se konstantno vode kampanje radi podizanja svijesti građana o štetnosti duvanskog dima, čini se, bar prema statističkim podacima da nema nekog velikog značaja s obzirom da je uvoz duvana i duvanskih proizvoda povećan za skoro devet miliona maraka.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine za 12 mjeseci protekle godine ukupno je uvezeno 84,3 miliona KM duvana i duvanskih proizvoda

Vrijednost uvoza 2020. godine bio je nešto manji, pa je tada uvezeno 75,5 miliona maraka.

Duvanska industrija u BiH postepeno se smanjuje i gasi

Proizvodnja duvana i duvanskih proizvoda u Bosni i Hercegovini postao je sve manje unosan i primamljiv posao za privrednike.

Da je tako, pokazuju i podaci izvoza, a prema kojima je u toku 2021. godine ukupno izvezeno oko tri miliona maraka, što predstavlja pad u odnosu na 2020. kada je izvoz iznosio 3,6 miliona KM.

Prema mišljenju poljoprivrednih proizvođača koji se bave uzgojem duvana, sve manje građana želi da se bavi ovim poslom zbog niske cijene otkupa, velikih poreza i male zarade.

„Ranijih godina na području BiH proizvodilo više od osam hiljada tona duvana, a u 2021. ta proizvodnja pala je ispod 500 tona“, rekli su oni.

Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima – 31. januar

Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima u Republici Srpskoj obilježava se  31. januara od dana njenog postanka, a prije toga se kao «Dan bez cigarete» obilježavao u bivšoj Jugoslaviji.

Svake godine više od 8 miliona ljudi umre od upotrebe duvana. Većina smrtnih slučajeva povezanih sa duvanom dešava se u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, koje su često mete intenzivnog uticaja i marketinga duvanske industrije, saopštili su iz Instituta javnog zdravstva Republike Srpske.

Dodaju da puštenje utiče i na one koji ne konzumiraju duvan i duvanske proizvode, ali se nalaze u društvu pušača.

„Nepušači koji su svakodnevno izloženi duvanskom dimu imaju gotovo isti rizik za oboljevanje kao i pušači. Izloženost pasivnom pušenju je špovezana sa 1,2 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Svake godine zbog bolesti povezanih sa pasivnim pušenjem umire 65.000 djece. Pušenje tokom trudnoće može dovesti do doživotnih zdravstvenih problema djece“, pokazuju podaci Instituta.


Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина