Bijeljina

Proizvođači u velikim problemima: Loš urod duvana u Semberiji

  • Извор: АТВ
  • 09.09.2023. 19:20

Duvan u Semberiji uveliko se bere. Ovogodišnji prinos je prepolovljen, a ni kvalitet nije mnogo bolji.

Lošiji je od očekivanog, kažu proizvođači duvana u Semberiji. Jovica Savić iz Ljeljenče nastavio je porodičnu proizvodnju započetu 1971. godine.

Sa 200 dunuma, koliko su nekada sadili duvana, došli su do 60 dunuma.

Od kako se bavi ovim poslom, Savić ne pamti da je ikada kvalitet bio lošiji, kao ove sezone.

"Tamo oko 12. - 14. jula mi smo ušli u berbu, taj rani duvan 12. maja smo sadili, ali prije je bio proces, 5-6 mjeseci se bere duvan, pošto je bilo dosta listova,  bude 25 do 27 listova, a ove godine stvarno nije izrastao duvan, tako da ima od 10 do 15,17 listova najviše. I tako će ove godine uspjeti da se obere za 2, eventualno 2 i po mjeseca sav duvan. Mi kada oberemo na njivi duvan, mi donosimo kući, sušimo, i tako u sušaru unosimo, i poslije 6 dana opet iznosimo taj suvi, pakujemo i to je za predaju u firmu", kaže ovaj proizvođač.


Prodaje opremljenu kuću s bazenom - cijena više nego prihvatljiva

Prodaje opremljenu kuću s bazenom - cijena više nego prihvatljiva

Trenutna otkupna cijena duvana viša je u odnosu na prethodne godine i iznosi oko 5 KM po kilogramu.

Ove sezone zarade će, kažu, teško biti. Biće zadovoljni ako uspiju da pokriju troškove kako ne bi išli u minus, kažu duvanari iz Semberije.

Najmlađi proizvođač sa ovog područja - dvadesetpetogodišnji Mile Radovanović razmišlja da odustane od proizvodnje duvana nakon ovako loše sezone.

"Kvalitet je skroz loš, a prinos je od prošle godine duplo manji. Znači, ako je prošle godine bio 200 kila, ove godine neće biti ni 90, 100 kila. Ako i to izvučem, to će biti neka sreća. Teška, teška, stvarno teška godina. Kada smo počeli da sadimo, kiša, kiša, pa ga u kaljavo posadišmo, onda zasuši pa ponovo kiša. U beton duvan neće, ako je kaljavo, od duvana znači nema ništa. Nije odrastao, nema svoju masu, nema svoj kvalitet, nema ništa ove godine", kaže Radovanović.

U nadi da će naredna godina biti bolja, proizvođači duvana iz Ljeljenče možda i nastave da se bave ovim poslom.

Ono što ih očekuje je zimska obrada zemljišta i pripreme za novu sezonu koja počinje u martu. Nadaju se, kažu, da će država prepoznati njihove probleme i pomoći koliko može.

Nedostatak radne snage i suša, prijete proizvodnji duvana na području Semberije. Poljoprivrednim proizvođačima ostaje samo da se nadaju boljoj sezoni, a do nje da gledaju u nebo.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.