Potrošačka korpa

Potrebno skoro 300 KM više samo za osnovne životne namirnice

  • Извор: АТВ
  • 29.06.2023. 19:29

Samo za osnovne životne troškove građani izdvajaju skoro 300 KM više nego prošle godine. Prosječna plata u maju bila je 1.280 KM. Ona pokriva tek 52% potrošačke korpe.

Iako ih cijene na tržištu primoravaju da posegnu dublje u džep, građani kažu ne mogu. Kupuju samo osnovno, kažu, teško je. 

 “Ne znam šta bih vam rekao...Borba. “

 “Teško se snalazimo, samo osnovne potrebe, dva studenta školujem. Teško.” 

 “Kupuj šta možeš, kad možeš, koliko možeš i eto tako”, kažu građani. 

Prosječna potrošačka korpa za maj iznosi 2.456KM, a u nju su uključene samo osnovne životne namirnice, kažu iz Sindikata. Mlijeko i meso samo su neke od namirnica koje su znatno poskupile.   

“Vidimo da je najviše novca trebalo za troškove prehrane 1.107 KM i troškove stanovanja i komunalnih usluga 613 KM. Razlog za to je poskupljenje životnih namirnica i energenata. Tako prema nekim našim računicama, mi smo izračunali da je pet osnovnih životnih namirnica u prosjeku poraslo za 40%, meso je raslo za 20% a mlijeko preko 60%”, rekao je  Vedran Jurišić, ekonomista u Savezu sindikata Republike Srpske.

Potrošačka korpa odnosi se najčešće na četvoročlanu porodicu sa dvoje djece školskog uzrasta. Stručnjaci kažu da plaćanje dječijih treninga kao i drugih aktivnosti postaju luksuz koji samo rijetki danas mogu da priušte. 

“Potrošačka korpa u kojoj porodica sa najnižim primanjima ne može da ispuni sve zahtjeve korpe i najviše u tom svemu ispaštaju aktivnosti koje se odnose na obrazovanje, na rekreaciju - to nam nekako nažalost postaje luksuz”, izjavio je  Dušan Srdić, predsjednik Udruženja zaštite potrošača "Reakcija".

Najveća prosječna plata u Srpskoj za maj isplaćena je u oblasti rudarstva i iznosi 1.737KM, a najnižu dobili su radnici u građevinarstvu-tek nešto više od 940 KM.

 

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм