Međunarodni dan prava potrošača

Potrošači moraju biti upoznati sa svojim pravima: Ministarstvo dijelilo letke

  • Извор: АТВ
  • 15.03.2023. 13:49

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske organizovalo je danas povodom 15. marta - Međunarodnog dana prava potrošača dijeljene informativnih letaka, kao simbol toga da je jedan od osnovnih zadataka zaštite potrošača upravo to da potrošači budu upoznati sa svojim pravima i načinima kako ih mogu ostvariti i zaštiti.

Savremeno tržište, pored toga što pruža potrošačima široku ponudu proizvoda i usluga, podrazumijeva visok i jedinstven nivo zaštite prava potrošača, odnosno stvaranje institucionalne strukture koja predstavlja osnov za provođenje efikasne politike zaštite potrošača, nadzora nad tržištem, kao i efikasnih instrumenata za rješavanje potrošačkih sporova.

„Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske kontinuirano provodi niz mjera i aktivnosti na jačanju zaštite prava i interesa potrošača u Republici Srpskoj, a poseban akcenat stavljen je na značaj saradnje sa udruženjima za zaštitu potrošača i što bolji pristup građanima kao potrošačima u smislu informisanja i edukacije o njihovim pravima, načinu ostvarivanja potrošačkih prava, kao i o obavezama trgovaca“, navedeno je iz ovog Ministarstva.

Programom za zaštitu potrošača u Republici Srpskoj za period 2022-2023. godina, koji je usvojila Vlada Republike Srpske, utvrđeni su ciljevi politike zaštite potrošača, način i dinamika ostvarivanja tih ciljeva, subjekti ovlašćeni za realizaciju programa, finansijska sredstva i drugi elementi značajni za ostvarivanje zaštite potrošača.

Kako pojašanjavaju iz Ministarstva, cilj Programa za zaštitu potrošača je jačanje uloge potrošača kako bi postao aktivniji učesnik na tržištu, te integracija potrošačkih prava kroz sve sektorske politike, a što će se postići kroz dalji razvoj regulatornog okvira, efikasnog nadzora nad tržištem, brzo i ekonomično rješavanje potrošačkih prigovora, kao i aktivniju uloga jedinica lokalne samouprave u provođenju Politike zaštite potrošača, jačanje nezavisnosti i reprezentativnosti udruženja za zaštitu potrošača.

U Republici Srpskoj trenutno djeluje deset udruženja za zaštitu potrošača, a aktivnosti ovih udruženja finansijski su podržane od strane Ministarstva trgovine i turizma.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.