Одштетни захтјеви

Пожари и суперћелијске олује испразнили касе осигуравајућих друштава

  • Извор: Глас Српске
  • 13.11.2023. 17:43

Осигуравајућа друштва у Српској за девет мјесеци ове године на име одштетних захтјева исплатила су 85 милиона марака, а највећи раст забиљежен је код осигурања имовине гдје је само због пожара и суперћелијских олуја отишло 10,45 милиона КМ, што је за око 200 одсто више у односу на исти период лани.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Привредне коморе Републике Српске Бојан Поповић рекао је за “Глас Српске” да је ове године било и за очекивати раст исплате штете кад је ријеч о имовини, између осталог, због климатских промјена.

"Од јануара до краја септембра је на име штете клијентима исплаћено за 6,6 милиона марака више у односу на исти период лани. Међутим, највећи дио овогодишње штете, која је током протеклих мјесеци због суперћелијских олуја настала на покретној и непокретној имовини те усјевима и плодовима наших осигураника, биће исплаћен у новембру, тако да ће износ до краја године бити много већи“, казао је Поповић.

Додао је да је код осигурања од аутоодговорности забиљежен раст од 2,5 одсто, док је по незгоди и каску осам одсто.

Острво смрти - нико не преживи довољно дуго да би стигао у болницу

Острво смрти - нико не преживи довољно дуго да би стигао у болницу

"На име одштетних захтјева по питању пожара исплаћено је 5,4 милиона КМ, што је за 197 одсто више у односу на лани, док је због невремена ове године због штете настале на објектима и на њивама отишло 5,06 милиона КМ, те је забиљежен раст за 196,3 одсто“, истакао је Поповић. 

Према његовим ријечима, број осигураника се ове у односу на прошлу годину није знатно повећао, те се већи одштетни износ, поред временских услова, може довести и у везу са растом цијена материјала за градњу, али и растом дневнице мајстора.

"Финансијска писменост у Српској се из године у годину повећава. Међутим, број осигураника још не можемо ни близу поредити са земљама региона, а о Европској унији да и не причамо“, казао је Поповић.

Хомер није давио Барта већ три године - жртвовали забаву на рачун коректности

Хомер није давио Барта већ три године - жртвовали забаву на рачун коректности

Становници Српске, кад је у питању имовина, од пожара најчешће осигуравају објекте, што је неопходно да би у банци могли добити кредит. 

"Више се осигуравају станови него куће. Такође, доласком неких страних компанија, које су навикле да имају покриће, број полиса се значајно повећава“, рекао је Поповић.

Истиче да осигуравајуће куће вјероватно до краја ове године неће мијењати тарифе.

"Видјећемо шта ће се дешавати послије Нове године, али уколико се настави тренд раста исплате штете као до сада и ми ћемо наше тарифе морати кориговати“, рекао је Поповић.

Пословање

Осигуравајућа друштва из Српске у првом полугодишту ове године остварила су нето добит од 17,4 милиона марака, што представља значајно повећање у односу на исти период лани, када је тај резултат износио 13,24 милиона марака. Актива осигуравајућих кућа за шест мјесеци ове године досегла је 656 милиона марака.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: