Централна банка

Познато колико је пара дијаспора послала у БиХ

  • Извор: СРНА
  • 26.02.2024. 13:46

Новчане дознаке из иностранства у БиХ у девет мјесеци прошле године износиле су 2,774 милијарди КМ и веће су за око 131 милион КМ у односу на исти период 2022. године, речено је из Централне банке БиХ.

Из Банке су за "Срну" навели да не располажу подацима из којих земаља БиХ прима највише новчаних дознака, јер још нема званичне процјене по земљама, али се може рећи да углавном долазе из земаља западне Европе, Скандинавије и Сјеверне Америке гдје је дијаспора најприсутнија.

Економски аналитичар Игор Гавран рекао је да су три кључна фактора раста новчаних дознака из иностранства.

"Наставак исељавања грађана из БиХ у континуитету повећава број и оних који шаљу дознаке. Раст трошкова живота у БиХ повећава потребе оних који су остали у земљи и зато требају више новца, а инфлација номинално повећава ове износе чак и када стварна вриједносна разлика није велика", појаснио је Гавран.


Дјечак на тротинету поломио рампу у Бањалуци

Дјечак на тротинету поломио рампу у Бањалуци

Он је изразио жаљење што се наставља тренд да су новчане дознаке из иностранства важније и веће од инвестиција.

Према подацима Централне банке укупни текући трансфери у 2022. години износили су 4,95 милијарди КМ и већи су за 598 милиона КМ у односу на 2021. годину.

Од укупног износа текућих трансфера, на новчане дознаке из иностранства се односи 3,58 милијарди КМ, а на остале текуће трансфере 1,37 милијарди КМ.

Од укупног износа осталих текућих трансфера, највећи дио у износу од 1,24 милијарди КМ односи се на пензије из иностранства.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: