"Направићемо хаос"

Пред Орбаном ултиматум: "Можда имате пиштољ, али ми имамо базуку"

  • Извор: Агенције
  • 29.01.2024. 18:21

Европска унија планира да саботира мађарску економију, ако Будимпешта блокира нову испоруку финансијске помоћи Украјини на самиту лидера ЕУ ове недјеље, преноси Фајненшел тајмс позивајући се на повјерљиви план који је израдио Брисел.

У документу који су саставили званичници ЕУ, а за који Фајненшал тајмс наводи да је имао увид, Брисел је представио стратегију којом планира да експлицитно циља економске слабости Мађарске, доведе у опасност њену валуту форинту и изазове колапс повјерења инвеститора у покушају да нанесе штету радним мјестима и привредном расту Мађарске, ако Будимпешта не одустане од вета на помоћ ЕУ Украјини.

Мађарски премијер Виктор Орбан обећао је да ће на ванредном самиту лидера ЕУ у четвртак блокирати коришћење буџета ЕУ како би се обезбиједила финансијска помоћ Украјини од 50 милијарди евра.

Уколико не одустане од својих намјера, додаје се у документу Брисела, други лидери ЕУ требало би да јавно обећају да ће Будимпешти трајно укинути сва финансијска средства ЕУ, са намјером да "застраше тржишта", изазивајући пад форинте и пораст трошкова у задуживању у форинтама.

"Ово је Европа која говори Виктору Орбану 'доста је било: вријеме је да се стане у ред. Можда имате пиштољ, али ми имамо базуку", рекао је директор за Европу консултантске куће "Eurasia Group"  Муџтаба Рахман.

У документу се наводи да би у случају да не буде постигнут договор на самиту 1. фебруара, други шефови држава и влада јавно изјавили да, у свјетлу, како се наводи, "неконструктивног понашања мађарског премијера", не могу да замисле да би Будимпешти била обезбјеђена средства ЕУ.

Како се додаје, без таквог финансирања, "финансијска тржишта и европске и међународне компаније могли би да буду мање заинтересовани за улагања у Мађарску".

Таква казна би, напомиње се, могла брзо да изазове даље повећане трошкова финансирања јавног дефицита и пад мађарске валуте.

У документу, за који ФТ наводи да је израдио званичник у Савјету ЕУ, чије име није објављено, излажу се економске рањивости Мађарске, укључујуц́и "веома висок јавни дефицит", "веома високу инфлацију", слабу валуту и ​​највиши ниво отплате дуга у ЕУ сразмјерно бруто домаћем производу.

Наводи се да радна мјеста и привредни раст у великој мјери зависе од страних финансија које су засноване на високим нивоима финансирања ЕУ.

Многе земље подржале су план Брисела, рекло је троје неименованих дипломата ЕУ за ФТ.

Мађарски министар за ЕУ Јанош Бока навео је за ФТ да Будимпешта није упозната са финансијском пријетњом ЕУ и поручио да његова земља не подлеже притисцима.

"Мађарска не прави везу између подршке Украјини и приступа фондовима ЕУ и одбацује да друге стране то раде", рекао је он и додао да ће Мађарска наставити да конструктивно учествује у преговорима.

Бока је навео да је Будимпешта у суботу послала нови приједлог Бриселу, који подразумијева да је Мађарска отворена да се користи буџет ЕУ како би се обезбиједио пакет за Украјину и да се изда заједнички дуг за финансирање тог пакета, ако би се додале напомене којима се Будимпешти даје прилика да се касније предомисли.

Он је додао да Будимпешта жели да "истражи могућност конструктивнијег и европског рјешења" и да је предложила да би могла да подржи план од 50 милијарди евра помоћи Украјини, ако би добила могућност улагања вета на годишњем нивоу на исплате.

Како наводи ФТ, друге земље ЕУ већ су одбиле овај приједлог јер страхују да би Орбан покушавао да блокира помоћ Украјини сваке године и да би извукао додатне уступке.

Један од дипломата оцијенио је да "нема шансе" да Орбан добије вето на финансирање.

"Мађарска неће подлећи уцјенама"

Мађарска влада неће подлећи уцјенама, изјавио је данас мађарски министар за за европске послове Јанош Бока коментаришући наводе Фајненшел тајмса да ЕУ планира да саботира мађарску економију и ускрати финансирање Будимпешти, ако се на самиту лидера Уније 1. фебруара не усвоји одлука о финансијској помоћи Украјини.

"Будимпешта неће подлећи уцјенама ЕУ по питању Украјине"

Бока је на Фејсбуку навео да овакви извјештаји "подржавају тврдњу мађарске владе да Брисел користи приступ финансирању за вршење политичког притиска".

Он је истакао да Будимпешта не повезује подршку Украјини са приступом фондовима ЕУ и одбацује могућност да други то учине, преноси мађарски МТИ.

"Мађарска је била конструктиван учесник у преговорима и неће попустити пред уцјенама", поручио је Бока.

Главни политички савјетник мађарског премијера Виктора Орбана, Балаж Орбан додао је да је Мађарска отворена за коришћење буџета Европске уније за предложени пакет помоћи Украјини од 50 милијарди евра.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)