Саопштио мађарски министар

"Будимпешта неће подлећи уцјенама ЕУ по питању Украјине"

  • Извор: Спутник Србија
  • 29.01.2024. 09:27

Мађарска неће подлећи уцјенама Европске уније у вези са издвајањем пакета помоћи Украјини, изјавио је мађарски министар за европске послове Јанош Бока, коментаришући чланак "Фајненшел тајмса" о плановима Уније да изврши притисак на Будимпешту.

- Мађарска неће подлећи уцјенама!.. Ова информација потврђује оно што мађарска влада већ дуже вријеме говори: Брисел користи приступ фондовима ЕУ за политички притисак - написао је Бока на друштвеним мрежама.

Према његовим ријечима, Будимпешта "не повезује подршку Украјини са приступом фондовима ЕУ и не дозвољава другима да то учине".

- Мађарска ће наставити да конструктивно учествује у преговорима, али неће попустити пред уцјенама - додао је министар.

Раније је "Фајненшел тајмс" написао, позивајући се на документ ЕУ у који је имао увид, да би Европска унија могла да саботира привреду Мађарске и блокира средства која јој припадају из европских фондова, ако не укине вето на помоц́ Кијеву на самиту у Бриселу 1. фебруара.

Стратегија је усмјерена на "економске слабости" Мађарске и осмишљена да угрози њену валуту.

Како је 22. јануара јавила агенција Блумберг, земље ЕУ су спремне да на самиту у Бриселу 1. фебруара усвоје пакет за Украјину вриједан 50 милијарди евра, без обзира на подршку Мађарске.

На самиту у Бриселу средином децембра Мађарска је ставила вето на повећаање вишегодишњег буџета ЕУ за период 2024-2027. године, укључујући 50 милијарди евра макрофинансијске помоћи Кијеву.

Шеф Европског савјета Шарл Мишел рекао је новинарима послије самита да очекује да ће лидери ЕУ успети једногласно да одобре финансијску помоћ Украјини почетком 2024. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)