Аустрија

Представљена најновија генерација ноћних возова

  • Извор: Б92
  • 01.10.2023. 18:07

Аустријска јавна жељезничка компанија ОеББ представила је најновију генерацију ноћних возова у Европи у тренутку када овај спорији, али много мање загађујући начин превоза почиње да се враћа у моду.

"У поређењу са старим ноћним возовима, који су били помало тмурни, ово је велики луксуз. Лудо", рекла је за АФП шездесетдеветогодишња пензионерка Розмари.

Нови ноћни возови представљени су у Бечу поводом обиљежавања 100 година постојања аустријске компаније.

"Сваки километар возом је километар за заштиту климе и допринос бољој будућности", рекла је аустријска министарка животне средине Леонор Гевеслер за АФП.

Више комфора, укључујући и тушеве, имаће путници у возовима који би 10. децембра требало да почну да саобраћају на релацији Беч - Хамбург и Инсбрук - Хамбург. Ови возови, који могу да достигну брзину и до 230 км/х, постепено ће се уводити у Аустрији, Њемачкој, Швајцарској, Италији и Холандији.

У Француској зелено светло тек треба да да национална жељезничка администрација. Аустријска компанија намјерава да до 2030. године удвостручи број путника у ноћним возовима, а у оживљавању ноћних возова који су готово нестали 2010-их учествују и многе друге европске компаније. Међутим, та жеља је суочена са цијеном неопходног материјала за замјену вагона који су често стари више деценија, бројним ноћним радовима на колосијецима који ремете ноћни саобраћај и ниском исплативости ове врсте превозних средстава.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.