Ministarstvo trgovine i turizma

Prihod od boravišne takse 1,3 miliona maraka

  • 15.02.2019. 13:54

U Republici Srpskoj je prihod od uplaćene boravišne takse u prošloj godini iznosio 1.371.646 KM i veći je za 17 odsto u odnosu na 2017, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske.

Iz resornog ministarstva pojašnjavaju da je povećanje prihoda od uplate boravišne takse rezultat povećanja broja noćenja turista u ovom periodu. 

U 2018. godini zabilježeno je povećanje broja dolazaka turista za 10,8 odsto, te povećanje broja noćenja za 16,7 odsto u odnosu na 2017. godinu, navodi se u saopštenju. 

Od 2012. godine primjetan je stalni porast prihoda od uplate boravišne takse u Republici Srpskoj. 

Iz Ministarstva napominju da se sredstva prikupljena na ovaj način koriste isključivo za promociju turističkih kapaciteta na nivou lokalnih zajednica i cijele Republike Srpske. 

Prema Zakonu o boravišnoj taksi u Republici Srpskoj, boravišna taksa je prihod turističkih organizacija gradova i opština i Turističke organizacije Srpske i njena visina određuje se na nivoima jedinica lokalne samouprave i uz mišljenje Privredne komore Republike Srpske. 

Propisano je da je obveznik uplate boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju ugostitelj koji pruža uslugu smještaja. Za ugostitelje koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje propisano je plaćanje godišnjeg paušalnog iznosa boravišne takse za svaki ležaj u ugostiteljskom objektu.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.