Пораст цијена какаа

Пријети несташица чоколаде?

  • Извор: Анадолија
  • 24.02.2024. 15:21

Љубитељи чоколаде широм свијета можда ће се морати припремити за несташицу слаткиша јер цијене какаа достижу невиђене висине, а економисти не предвиђају тренд пада током 2024. године, јавља Анадолија.

Цијене какаа су се више него удвостручиле од почетка прошле године, достигавши рекордних 9.010,59 долара по тони на њујоршком тржишту робе у другој седмици фебруара.

Мањи приноси

Неповољни временски услови, кријумчарење и болести допринијели су повећању цијена, што је резултирало мањим приносима у Обали Слоноваче, која производи скоро 40 одсто свјетске производње какао зрна, и Гани, која производи 20 одсто.

Ел Нињо, временски образац који узрокује сушу у западној Африци, имао је значајан утицај на производњу какаа у споменутим земљама.

Снажни сезонски вјетрови и недостатак падавина такође су допринијели несташици, присиљавајући трговце да се боре са залихама због чега су морали подићи цијене.

Поново поскупљују цигарете у БиХ: Погледајте нове цијене

Поново поскупљују цигарете у БиХ: Погледајте нове цијене

Произвођачи чоколаде, као резултат раста цијена примарних састојака, припремају се за потенцијално успоравање потражње.

У извјештају добављача састојака Хенли Биџа, очекује се да ће се повећање цијена какаа од 15 до 20 одсто у првој половини 2024. наставити до краја године.

Овај пораст цијена већ је имао валовит учинак на индустрију, а произвођачи чоколаде су прилагодили своје пословање како би остали на површини.

Опет поскупљују вода и канализација у бх. граду

Опет поскупљују вода и канализација у бх. граду

- То је узнемирујуће с обзиром да нисмо били свједоци тако значајног смањења производње какаа посљедњих година - рекао је за Анадолију Самуел Адимадо, предсједник групе купаца какаа из Гане, изражавајући забринутост због пада производње какаа.

Навео је да не само да су примијетили пад производње, већ су морали и смањити њихове операције, укључујући отпуштања и раскид уговора за неке упосленике.

Неопходна криза

Међутим, Хавијер Блас, стручњак за енергетику и робу са сједиштем у Лондону и колумниста "Блумберга", вјерује да је "ово неопходна криза".

- Свијету су потребне више цијене како би се подстакло поновно сађење милиона старих стабала и боље бринуло о постојећим - рекао је Биас у недавној објави на X-u.

ЖРС: Од марта неопходно поскупљење карата због пораста цијене енергената

ЖРС: Од марта неопходно поскупљење карата због пораста цијене енергената

Други произвођачи који користе какао као састојак, као што су козметика и фармацеутски производи, могу доживјети пораст цијена или поремећаје у ланцу снабдијевања.

Економије у развоју, посебно оне са великом потражњом за чоколадом, могу имати потешкоћа у задовољавању захтјева купаца.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина