За период јануар-август

Просјечна плата у ЕРС 1.600 КМ

  • Извор: АТВ
  • 06.11.2023. 19:17

Просјечна плата за период јануар-август ове године у систему Електропривреде Републике Српске износи 1617 марака, сабрали су нам у матичном предузећу. Још кажу да је просјечна плата највећа у ХЕ Бочац 1785, а најнижа у Електродистрибуцији Пале 1355 марака. Електро плате добро су одскочиле од свих осталих.

"Просјечне плате су тренутно за тај период јануар август неких 28% веће од просјека Републике Српске", рекао је Благоје Шупић, директор Дирекције за финансијске послове у ЕРС-у.

169 милиона марака толико износе расходи по основу бруто плата и других личних примања за пола године на нивоу холдинга. Мјесечно за бруто плате оде око 28 милиона марака. Сидикати ових дана траже још, тачније траже да се цијена рада са 158 повећа на 190 марака. Када би се ово десило на плате би ЕРС годишње трошио доданих око 54 милона марака.

 Састанчили су данас и директори производних предузећа. Кажу нису причали о захтјеву синдиката, али о платама и коефицијентима јесу.

"Опет да нагласим да је први иницијални састанак и наравно негдје у будућности доћи ћемо до заједничких тачака да одређена радна мјеста која су идентична у свим предузећима требају да имају исте коефицијенте а да у сваком случају производне раднике од којих зависи зависи сам процес електричне енергије посебно припазимо односно да и им повећамо те коефицијенте", рекао је Гордан Мишељић, директор ХЕТ-а.

По колективном уговору Електропривреде Републике Српске основна плата износи 910 КМ. Стимулација, топли оброк, регрес, превоз, јубиларне награде само је дио онога што иде још на плату. Новац иде и синдикалним организацијама.

"Поред уплата чланарина које врше чланови синдиката и послодавац се обавезао да ће на мјесечном нивоу минимално 0,4% издвајати за синдикалне  организације по предузећима и по том основу је за овај период исплаћено синдикату 1.933.000 марака", рекао је Шупић.

Цијена рада је у периоду од 2008. до јануара 2022. била  фиксна у износу од 140 КМ а онда је повећена на 150 КМ, а од 1. јануара ове године износи 158 КМ. Синдикати су за сутра најавили састанак али и обраћање медијима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм