Ruski predsjednik tvrdi

Putin: Samo tri do pet odsto žita otišlo onima kome je potrebno

  • Извор: СРНА
  • 31.10.2022. 21:52

Rusija je pristala na dogovor o žitu kako bi pomogla najsiromašnijim zemljama, ali je samo tri do pet odsto otišlo onima kojima je potrebno, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Ovaj proces izvoza žita sa teritorije Ukrajine organizovan je pod izgovorom da se osiguraju interesi najsiromašnijih zemalja. I to smo radili upravo u interesu najsiromašnijih zemalja. Ne sjećam se podataka posljednjih sati i posljednjih dana, ali generalno izgleda da 34 odsto žita ide u Tursku, 35 odsto i nešto više u zemlje EU, a samo tri do četiri odsto najsiromašnijim zemljama", rekao je Putin.

On je naglasio da Rusija nije okončala svoje učešće u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, već ga je suspendovala.

Putin je istakao da su ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu dijelom odgovor na napad na flotu u Sevastopolju. "Ruski napadi na Ukrajinu u ponedjeljak nije sve što možemo da uradimo", rekao je Putin večeras na konferenciji za novinare nakon trilateralnih razgovora lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana.

On je naveo da su bespilotne letjelice koje su korištene za gađanje brodova Crnomorske flote kod Sevastopolja djelimično išle koridorom kojim se izvozi žito u okviru Crnomorske inicijative za žito.

"Ove bespilotne letjelice, i podvodne i vazdušne, djelimično su išle koridorom kojim se izvozi žito iz Ukrajine. I na taj način su predstavljali prijetnju kako našim brodovima, koji treba da osiguraju bezbjedan izvoz žita, tako i civilnim brodovima koji su angažovani na tome, i mi smo se obavezali da ćemo to obezbjediti, ali ako Ukrajina udari na ove brodove, mi ćemo biti krivi", rekao je Putin.

Putin je istakao da je dobra volja Rusije u pregovorima sa Ukrajinom dobro poznata i ne podliježe promjenama ili sumnjama.

"Sačekaćemo, možda će sazreti neki neophodni uslovi, a naša dobra volja je poznata, nije podložna promjenama i nedoumicama“, rekao je Putin odgovarajući na pitanje novinara.

Prema njegovim riječima, Kijev nema želju da sjedne za pregovarački sto.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.