Ekonomista

Radivojac: Posljedice štampanja novca plaćaju građani

  • Извор: АТВ
  • 10.12.2022. 19:08

Udar na kućne budžete, prouzrokovan inflacijom, građani intenzivno osjećaju od februara. Šta nas tek čeka, niko od ekonomista ne može predvidjeti, ali ono što znaju jeste da je ne možemo zaustaviti, ali možemo amortizovati. Jedini gori scenario od ovih velikih poskupljenja, mogla bi biti nestašica koju država ne smije dozvoliti, kaže ekonomista Goran Radivojac.

"Pored visokih cijena postoji nešto gore što je naš narod iskusio 80-ih godina, a to su nestašice. Nestašice i crno tržište, crna berza su zapravo najgore što nam se može desiti, to je neka vrsta kuge ekonomije", kaže Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

Inflacija u Republici Srpskoj trenutno iznosi 15 ipo odsto. Koliko je povećana najbolje pokazuje da je do sada godišnji prosjek bio 1,7 odsto. Od februara rast cijena je konstantan, ali je ovaj mjesec ipak malo usporen u odnosu na početak godine. To nije rješenje, ali budi barem malo optimizma.  

"Kod nas je bazna inflacija duplo niža nego u EU. To pokazuje da ako malo detaljnije pogledate strukturu inflacije vidjećete da preko 70 odsto uticaja na ovih 15 ipo odsto imaju hrana i gorivo. To je pokazatelj da smo siromašnije društvo, jer u nekim drugim društvimati proizvodi nemaju toliki uticaj na konačnu inflaciju", kaže Darko Milunović, direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske. 

U začaranom krugu inflacije svako štiti svoje interese. Tako se iz Unije poslodavaca oštro suprostavljaju drastičnom povećanju plata. Pravdaju se da već sada trpe dovoljne udare i prevelik pritisak, a da je na državi pronalazak rješenja.   

"Mi ne bismo trebali kao zajednica ući u spiralu rješavanja problema inflacije rastom plate. To se ne može dugoročno raditi. Ako vam poraste trošak radne snage vi ćete to prebaciti u cijenu. Mislite da veće plate hrane inflaciju? U ovoj situaciji da", kaže Sašpa Aćić, direktor Unije poslodavaca Republike Srpske.

Još jedna činjenica koja budi optimizam je to što je u Srpskoj još prije inflacije prosječna plata povećana za oko 12 odsto. Ipak, novoj Vladi fokus djelovanja mora biti upravo borba s inflacijom.

Тагови: