"Soligna"

Radnici firme iz Milića rade na crno

  • Извор: АТВ
  • 11.02.2023. 19:06

Većina radnika preduzeća “Soligna” iz Milića, koja se bavi izradom namještaja, sestrinske firme Boksit na čijem čelu je Rajko Dukić, rade na crno, odnosno bez ugovora o radu. Potvrđuju to podaci iz Zavoda za zapošljavanje gdje sve veći broj radnika iz ovog preduzeća dolazi na prijavu u tu instituciju. Istovremeno ostaju na radnom mjestu, a od Zavoda koriste novčanu naknadu i doprinose.

Cilj je, kako saznajemo poslati sve radnike na biro i tako opteretiti budžet Srpske, a sve pod palicom prvog čovjeka firme Rajka Dukića. Nakon što nas je prije dva dana u telefonskom pozivu izvrijeđao, danas smo na taj isti broj pozvali Dukića kako bi ga pitali zašto ne prijavljuje radnike.

Međutim, Dukić je spustio slušalicu našoj novinarki.

Na potezu je Inspektorat Srpske. Zbog svega je Zavod za zapošljavanje podnio prijavu i naložio Inspektoratu vanrednu kontrolu firme “Soligna” d.o.o kako bi spriječili zloupotrebu prava radnika. Time se kažu u Zavodu urušava sistem institucija Srpske. 

"Imamo slučaj u Milićima gdje imamo nezvanična saznanja da je otpustila radnike, prijavila ih na novčanu naknadu Zavoda koja se kreće od 560KM pa do 900, a da je te iste radnike vratila na posao I da im platu isplaćuje na crno. Mi smo ovaj slučaj zloupotreba prijavili Inspektoratu rada. Očekujemo od nadležnih insititucija da postupi po našoj prijavi da provjeri ovaj slučaj", rekao je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Nije prvi put da su prava radnika kompanije u Milićima zloupotrebljena. Prema riječima ogorčenih mještana iz Milića koji su se javljali na našu adresu prvi čovjek Boksita, radnike je testirao na poligrafu, i branio im da slave krsnu slavu.

Sve to što smo objavljivali smetalo mu je pa se na ATV obrušio više puta i to preko zvanične stranice kompanije Boksit. 

Тагови: